//
most olvassa...
egyházak, Emberi jogok, Pártok, Politika

Kilépett a pártjából az USR elnöke, Nicuşor Dan – maszol.ro/HotNews/MTI

FRISSÍTVE: Lemondott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről és a pártból is kilépett Nicuşor Dan. A politikus ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be. Utódja ideiglenesen Elek Levente lesz.

 

(maszol.ro/Facebook)

Lépését azzal indokolta, hogy előző nap este az USR vezető testülete a család alkotmányos meghatározásának módosítását ellenző állásfoglalást szavazott meg. Ezt Nicuşor Dan hibás döntésnek tartja, mert szerinte a párt ezzel elveszíti a szavazótábora egy részét. „Olyanok is támogatnak minket, akik egyetértenek az alkotmánymódosítással” – magyarázta.

Sajtóértekezletén kifejtette: az a legnagyobb baj, hogy a hagyományos családról zajló társadalmi vita háttérbe szorította azt a kérdést, hogy “ki lop és ki nem Romániában”. Rámutatott: az USR tagjai között a család alkotmányos meghatározásának módosítását támogató és ellenző emberek is megtalálhatók. Amikor politikai szerepvállalásra buzdította őket, ő azt ígérte nekik, hogy az USR-ben “progresszív és konzervatív” meggyőződésűeknek egyaránt helyük van, ha a közélet megtisztítását akarják – emlékeztetett Dan. “Ezt az ígéretemet nem tudtam betartani, a pártvezetés döntése egyes kollégákat másodrendűnek minősít” – magyarázta távozásának okait a párt alapítója.

A képviselőház május elején nagy szavazattöbbséggel támogatta az ortodox egyházhoz közel álló Koalíció a családért nevű ernyőszervezet alkotmánymódosító javaslatát, amely – a többi keresztény egyház támogatásával – több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze polgári kezdeményezéséhez.  A legtöbb ellenszavazat az USR-től származott, de egyik frakció sem szavazott egységesen. A kezdeményezés “egy férfi és egy nő” önkéntes házasságaként határozná meg a családot a jelenlegi “házastársak” kifejezés helyett.

FRISSÍTÉS:  Az USR csütörtöki esti közleménye szerint a párt elnöki tisztségét ideiglenesen a legtöbb szavazattal megválasztott alelnök, Elek Levente, az USR Kolozs megyei szervezetének elnöke veszi át. Amint hivatalossá válik a távozó elnök lemondása, összehívják a párt tisztújító kongresszusát.

Elek Levente (maszol.ro/Facebook)

A fuvarozási menedzserként dolgozó, településfejlesztési alapítványt vezető, 46 éves Elek Leventére a párt május közepén tartott kolozsvári kongresszusán a 260 küldött közül 226-an szavaztak, míg a pártot alapító Nicusor Dant akkor mindössze 173 szavazattal erősítették meg tisztségében – írta az Evenimentul Zilei. Bár az USR Kolozs megyei szervezete három törvényhozót juttatott a parlamentbe, Elek Levente nem jelöltette magát.

Forrás: Kilépett a pártjából az USR elnöke, Nicuşor Dan

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: