//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Politika

Másodszor is ezrek tüntettek – ujszo.com

Több mint tízezren vettek részt a diákok által szervezett második korrupcióellenes tüntetésen Pozsonyban és Kassán. A tiltakozók Robert Fico kormányfő, Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány távozását követelték.

(ujszo.com/TASR)

A több ezres tömeg az „Elég volt Ficóból!”, „Kaliňák távozzon!”, „Gašpar el!” és „Tolvajokat nem akarunk” jelszavakat skandálva vonult Pozsonyban a Szabadság térről a Széplak utcán keresztül az Sznf térre, ahol szintén jelentős tömeg várta a tüntetőket. A tiltakozók a „NEM-et a tolvajoknak”, „Pirosat Kaliňáknak” és „Ne kényszerítsetek minket, hogy elhagyjuk Szlovákiát” transzparensekkel vonultak végig a városon. A tüntetés résztvevői jobbára fiatalok voltak, de minden korosztály képviseltette magát. A diákok az egy hónapja meghirdetett petícióban a mečiari amnesztiák eltörlését, Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter és Tibor Gašpar (Smer-jelölt) országos rendőrfőkapitány leváltását, illetve Dušan Kováčik speciális ügyész tá- vozását, valamint a Gorilla- és a Bašternák-botrány kivizsgálását követelik.

(ujszo.com/SITA)

A kormánykoalíció és az Alkotmánybíróság a napokban egy követelést, a mečiari amnesztiák eltörlését már teljesítette, de Robert Kaliňák vagy Tibor Gašpar menesztését Robert Fico kormányfő nem helyezte kilátásba. Míg Fico az első korrupcióellenes tüntetést ignorálta, most nyilatkozatot adott ki, melyben leszögezi, hogy tiszteletben tartja a törvényes keretek között zajló tüntetéshez való jogot. „Robert Fico üdvözli, hogy a fiatalok érdeklődnek az össztársadalmi problémák iránt” – áll a kormányhivatal nyilatkozatában. A diákok valamivel több mint százezer aláírást szeretnének összegyűjteni, mert akkor követeléseikkel a parlamentnek is foglalkoznia kell. Aláírásokat a tüntetések helyszínén és más nagyvárosok főterein is gyűjtöttek. Pozsonyban több helyen sorba álltak a tiltakozók, hogy aláírhassák a petíciót.

(ujszo.com/SITA)

Kassán lapunk becslése alapján mintegy háromezren vonultak utcára. A résztvevők az Alkotmánybíróság épületénél gyülekeztek, onnan a Szent Erzsébet-dóm mellett az Alsó- kapuhoz vonultak. A legtöbben Robert Fico miniszterelnök leváltását és Robert Kaliňák belügyminiszter bebörtönzését követelték. A Fő utca megtelt a vonulókkal, legalább 500 méter hosszan hullámzott a tömeg. Az Alsókapunál felállított pódiumon a szervezők nevében Karolina Farská diák beszélt, majd Zuzana Hlávková, a külügyminisztérium volt munkatársa szólt a tiltakozókhoz. Utóbbi azért távozott a külügyminisztériumból, mert a tavalyi, uniós elnökséghez kapcsolódó egyes rendezvényeket közbeszerzés nélkül, egy előre kiválasztott cégtől túlárazva rendelte meg a tárca. A hazai tüntetésekkel egyidőben Prágában is tiltakoztak. (ie, nr)

Forrás: Másodszor is ezrek tüntettek | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: