//
most olvassa...
egyházak, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Középkor, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Politika, Történelem

Semjén Csíkszeredában: a magyarság a keresztény Európa védelmezője – Krónika/MTI

Szent László az, akiben a keresztény szentség és a nemzeti szellem egységre jutott, a magyarság pedig ma is a keresztény Európa védelmezője – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Csíkszeredában, ahol megnyitotta a Szent László király a hit bajnoka, a haza hőse című kiállítást.

(kronika.ro/Gecse Noémi)

Ünnepi beszédében rámutatott: a lovagkirályban lett sajátosan magyarrá az egyetemes kereszténység, ezt bizonyítják Szent László legendái, amelyekben az ősi nemzeti hagyomány találkozik a keresztes lovag eszményével, így

Szent László öröksége a legnehezebb időben is megtartó erőt jelentett a nemzet számára, akárcsak Csaba királyfi a székelység számára.

A kereszténységet védelmező Szent László történelmi nagyságát méltatva felidézte: Szent István országépítő nagy művét az az ember folytatta, akinek lázadó nagyapját Szent István vakíttatta meg, és aki azért született emigrációban, mert apját száműzték. Semjén Zsolt felhívta hallgatósága figyelmét: nincs még egy család az egyetemes világtörténelemben, amely annyi szentet adott volna a katolikus anyaszentegyháznak, mint az Árpád-ház.

(kronika.ro/Gecse Noémi)

Hozzátette: Szent Lászlótól indul az az önértelmezés, hogy a magyarság a keresztény Európa védőpajzsa.

“Hát nem így van ma is? Nem mi védjük ezt a szerencsétlen Európát, amely megtagadja saját keresztény gyökereit?

Mégiscsak mi védjük, most is, hűen ahhoz a nemzeti önértelmezéshez és küldetéshez, ami Szent Lászlóval indul” – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

(kronika.ro/Gecse Noémi)

A Szent László-év fővédnöke egyházi méltóságokkal, valamint Hargita megye és Csíkszereda önkormányzati vezetőivel közösen nyitotta meg a Millenniumi templomtéren elhelyezett kültéri kiállítást, amely 12 tabló segítségével idézi fel Szent László életét és kultuszát. A kiállítást a Pro Patria Egyesület számos Kárpát-medencei és azon kívüli helyszínen mutatja be a Szent László-év során.

(kronika.ro/Gecse Noémi)

A Szent László-emlékévet lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából hirdette meg a magyar Miniszterelnökség.

Forrás: Semjén Csíkszeredában: a magyarság a keresztény Európa védelmezője

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: