//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, EU, Európai Bizottság, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Külpolitika, NATO/fegyveres ügyek, Politika

Az orosz külügyminiszterrel találkozott Lajčák – ujszo.com/MTI

Oroszország és Szlovákia kész a további együttműködésre a gépipar és az atomenergia területén – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Kalinyingrádban találkozott szlovák hivatali partnerével, Miroslav Lajčákkal.

(ujszo.com/SITA)

Lavrov elmondta, hogy hasonlóan jók a kilátások Szlovákiának az orosz energiahordozókkal történő ellátása, valamint a tranzit területén.

Lavrov gratulált Lajčáknak az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszaka elnökévé való megválasztása alkalmából. Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Moszkva tudatában van a világszervezet reformja és a változó feltételekhez való alkalmazkodása szükségességének. Lajčákot múlt szerdán választották meg az ENSZ-közgyűlés következő elnökévé, a tisztséget szeptembertől kezdve egy éven át tölti be.

Az orosz külügyminiszter a Kalinyingrádi megye megbízott kormányzójával, Anton Alihanovval folytatott megbeszélésén ruszofóbiával vádolta meg Litvániát és Lengyelországot. Az elsőt a litván-orosz határon felépítendő kerítés, utóbbit a kishatár-forgalom leállítása miatt.

Kijelentette, hogy az orosz külügyminisztérium a határ menti kapcsolatok fenntartása érdekében olyan ingyenes elektronikus vízumok bevezetését javasolja a kormánynak, amelyek birtokában a közös projektek megvalósításán dolgozó üzletemberek 30 napig tartózkodhatnak majd Oroszország területén.

Lavrov újságírók előtt kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az EU vezető hatalmai a Balkán újabb birtokba vételének “megszállottjai”. Montenegrónak a NATO-ba történt felvételét egy oroszellenes “geopolitikai projekt” részének nevezte. Rámutatott, hogy a térségből Szerbia és Macedónia nem csatlakozott az Ukrajna miatt beindított oroszellenes kampányhoz.

Az orosz külügyminiszter szerint a montenegrói vezetés a NATO-ba történés belépés fejében ígéretet kapott arra, hogy nem fogják neki felhánytorgatni azt, hogy korábban összeütközésbe került a törvénnyel.

Mint mondta, Oroszország nem ellenzi, hogy a balkáni államok az európai gazdasági integráció részévé váljanak, de egyben azt reméli, hogy az egységes gazdasági térség valamikor az egész eurázsiai kontinensre kiterjed majd.

Forrás: Az orosz külügyminiszterrel találkozott Lajčák | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: