//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Politika, Régiók/autonómia

Oktatási pályázati rendszert tervez az MKP – ujszo.com

Amíg nincs Szlovákiában törvényi és rendszerszintű megoldás a magyariskolák gondjaira, addig a Magyar Közösség Pártja egy alapítványi formában működő, komplex pályázati rendszerrel segítené őket. Orbán Viktor magyar kormányfő ígérete lehet a garancia arra, hogy pénz is lesz rá.

Kiss Beáta szerint egyelőre még csak terv szintjén létezik a pályázati rendszer (ujszo.com/Somogyi Tibor)

Kiss Beáta, az MKP oktatásügyi alelnöke kedden mutatta be a párt oktatásügyi stratégiáját,mely két pillérre épül. Az egyik az oktatási rendszer változásainak megfogalmazása: a párt azt szeretné, hogy a közoktatási törvényben jelenjen meg a nemzetiségi oktatásügy fogalma, fogalmazzák meg annak specifikumait, és a normatív finanszírozásban is jelenjen meg a kisebbségi iskolák specifikus helyzete.

„Azt szeretnénk, hogy a nemzetiségi iskolahálózat számára szülessen olyan normatív finanszírozás, ami az egységes finanszírozási rendszertől elkülönül, és figyelembe veszi a nemzetiségi iskolák alacsonyabb diáklétszámát” – magyarázta Kiss Beáta. A párt szerint emellett szükség van egy államilag támogatott pedagógiai intézményre is, mely kifejezetten a kisebbség oktatási céljait szolgálja, kerettanterveket készít, módszertannal, tankönyvekkel, pedagógiai mérésekkel foglalkozik. Elképzeléseiket benyújtották a Tanuló Szlovákia nevű, jelenleg is készülő stratégiai oktatási program készítőinek, illetve Peter Krajňák (Híd) oktatásügyi államtitkárnak is.

Kell egy alapítvány

Amíg azonban Szlovákiában nincs törvényi, átfogó megoldás a magyar oktatás problémáira, a párt szerint stratégiájuk második pillére jelenti az átmeneti megoldást. Az MKP egy alapítványi formában működő pályázati rendszert szeretne a szlovákiai magyar oktatásügynek. A rendszeren keresztül támogatnák például az óvoda előtti foglalkozásokat (ringató-programokat, baba-mama foglalkozásokat), valamint a magyarországi támogatásból megvalósuló óvodafejlesztési programot is, melynek egyik részét a református egyház valósítja meg, másik, „világi” része pedig önkormányzati hatáskörben van.

A pályázati rendszer Kiss Beáta szerint segíthet az alacsony diáklétszámú iskolák költségeinek kiegészítésében is. „A felvidéki magyar iskolahálózatnak kistérségi megállapodásokra van szüksége ahhoz, hogy a legéletképesebb iskolák működőképesek tudjanak maradni” – magyarázta. Ezek a megállapodások a pályázatok feltételeiként szolgálhatnak, a pályázó iskoláknak pedig fel kell majd mutatniuk, van-e a környezetükben elég gyerek az intézmény fenntarthatóságára. Ilyen kistérségi megállapodások jelen pillanatban nem léteznek. „Minden fenntartó és iskola ragaszkodik a saját intézményéhez” – mondta lapunknak hozzá- téve, ilyen megállapodásra például Zoboralján lenne nagy szükség. Nagyon érzékeny és nehéz kérdést jelent eldönteni, egy gyerekhiánnyal küzdő kistérségben melyik iskola maradjon teljes szervezettségű, melyikben legyen csak alsó tagozat, vagy hol működjön iskolabusz. Kívülálló- ként, felülről beleavatkozni egy ilyen folyamatba nagy károkat okozna, tette hozzá Kiss Beáta. A párt elmondása szerint egyébként megvizsgálta, hol lenne elengedhetetlenül fontos az iskolabuszprogram bővítése a magyar iskolák helyzetének biztosítására, és 17 útvonalat meg is állapítottak, ám az érintett fenntartókkal, önkormányzatokkal egyelőre nem egyeztettek, így az útvonalakat nem hozták nyilvánosságra. Az MKP alelnöke szerint azonban a tervezett pályázati program az iskolabuszokat is érintené.

Honnan lesz pénz?

Az alapítványi pályázati rendszer egyelőre még csak körvonalazódik, tárgyalnak róla. A párt még nem döntötte el, hogy új alapítványt indítanának, vagy egy már létezőre bízzák a feladatot. Kiss Beáta megemlítette a Pázmány Péter Alapítványt, melynek elmondása szerint nagy tapasztalatai vannak a magyarországi támogatások magyar iskolákba való eljuttatásában.

Kérdésünkre, miből finanszíroznák az alapítványi rendszert, és nagyságrendileg mennyi pénzről lenne szó, Kiss Beáta azt mondta, nagyon sok pénzre lenne szükség a megvalósításhoz, és alaposan fel kell mérni a helyzetet. „Tagadhatatlan tény, hogy Magyarország részéről volt felajánlás, mikor az MKP küldöttsége a Fidesz székházában járt. Orbán Viktor akkor azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a Felvidéken pénzhiány miatt nem zárhat be egyetlen magyar iskola sem. Ekkor felmerült, hogy szó lehet ilyen támogatásról, ha pontosan tudni fogjuk, mit szeretnénk” – mondta hozzátéve, egyelőre még csak lehetőségről, tervekről beszélhetünk, nem konkrétumokról.

Egyeztetni fognak

Arra a kérdésre, mi garantálhatja egy ilyen alapítványi rendszer politikától való függetlenségét, Kiss Beáta azt mondta, eddig minden Magyarországról érkező támogatás feltétele volt, hogy a megvalósításban olyan szakembergárda vegyen részt, mely pártfüggetlen, nem részrehajló. „Ilyen feltétellel érkezik a gazdaság- élénkítő csomag is” – tette hozzá.

Ha a tervek reális körvonalakat kapnak, az MKP a magyar–magyar párbeszédhez hasonló módon egyeztetne a szakmai nyilvánossággal is a programról.

Forrás: Oktatási pályázati rendszert tervez az MKP | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: