//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Emberi jogok, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Magyar-magyar, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, XX. század

A Beneš-dekrétumokról és a magyar nacionalistákról cikkezett a Pravda – ujszo.com/MTI

A Beneš-dekrétumok fő tanulsága, hogy soha nem ismétlődhetnek meg, de ennek előfeltétele, hogy ne térjenek vissza a dekrétumokat megelőző állapotok – állapította meg a második világháború utáni kitelepítéseket lehetővé tevő dekrétumok tanulságairól közölt szerdai véleménycikkében a pozsonyi Pravda.

Edvard Beneš (ujszo.com – archív)

A Régi sérelmek tanulságai című cikk szerzője, a baloldali újság kommentátora, Peter Javurek Potápi Árpád Jánosnak a nemzeti összetartozás napja alkalmából Bonyhádon elmondott beszédét idézte, melyben a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kijelentette: “minden erőnkkel harcolni fogunk a felvidéki magyarság jogfosztását kimondó Beneš-dekrétumok eltörléséért”.

Amikor a győztes hatalmak a térképeket újrarajzolva arra a véleményre jutottak, hogy az lesz a legjobb ha nem lesznek németek a “nem német országokban”, az újra létrehozott Csehszlovákiában “bekerült a csomagba a magyarok áttelepítése is, azért is, mert a háború előtti (csehszlovák) köztársaság szétverésében nem csak a szudétanémetek és Tiso-féle néppártosok vettek részt” – írta a cikk szerzője.

Hozzátette: a történelem nem fekete vagy fehér, ezért sincs értelme annak, ha egyesek egy eseményt az “össznemzeti sértettség érzésének előhívására” használnak fel, miközben figyelmen kívül hagynak mindent, ami ahhoz vezetett. Szerinte pontosan így tesznek a magyar nacionalista jobboldal képviselői, akik időről időre előhozakodnak a Beneš-dekrétumokkal, mint a magyar földön történt minden rossznak az okával.

A demokratikus Németország és politikusai már régen tudatosították Versailles tanulságait, vagyis azt, hogy nem szabad okot adni olyan békekonferenciákra, ahol a győztesek olyan értelmetlenül kemény szankciókkal sújtják a legyőzötteket, amelyek a korábbinál is súlyosabb konfliktusokhoz vezetnek – írta a Pravda kommentátora, aki szerint a Beneš-dekrétumoknak azért nincs helyük a mai Európában, mert a földrész semmiben sem hasonlít arra a kontinensre, ahol a lakosság kitelepítése a kisebbik rossznak számított. A beneši dekrétumok tanulsága tehát csak az lehet, hogy soha ne ismétlődjenek meg, nem pedig az, hogy visszatérjenek a dekrétumokat megelőző állapotok.

Az 1945. április 5-én az akkori csehszlovák kormány által Kassán elfogadott kormányprogram az ország területén élő összes németet és magyart háborús bűnösnek mondta ki. Ez a dokumentum volt az alapja Edvard Beneš csehszlovák államfő azon hírhedt elnöki dekrétumainak, amelyek alapján a második világháború után több mint két és fél millió németet és mintegy százezer magyart fosztottak meg vagyonuktól, állampolgárságuktól és telepítettek ki vagy üldöztek el az országból.

Forrás: A Beneš-dekrétumokról és a magyar nacionalistákról cikkezett a Pravda | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: