//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Felvidék/Szlovákia, Gazdaság, Kárpát-medence, Külpolitika, Pénzügyek, Politika

Felülünk az európai expresszre, vagy maradunk a depóban – ujszo.com

Szlovákia felülhet az integrációs expresszre vagy maradhat a depóban – jelentette ki tegnap Robert Fico. A kormányfő ezzel újra megerősítette, hogy az országot a többsebességes Európai Unió gyorsabb integrációjú csoportjában képzeli el, egyben felelőtlennek nevezte Richard Sulíkot.

Fico már a gyorsabb integrációt sürgető Junckerrel ért egyet (ujszo.com/Jozef Jakubčo)

Az SaS elnöke ugyanis a napokban arról beszélt: nem biztos, hogy előnyös lenne a gyorsabb integráció az ország számára. Sulík szerint a gyorsabb integrációra törekvő országok – Németország, Franciaország, a Benelux államok – ugyanis nem az első ligát jelentik. „Valójában ez nem első liga, hanem valamiféle járási klub” – jelentette ki Sulík.

Egyre időszerűbbé válik a kérdés, hogyha többsebességessé válik az Európai Unió, akkor Szlovákia melyik csoportba tartozzon. Robert Fico miniszterelnök szerint mindenképpen a gyorsabb integráció a kívánatos, míg a legnagyobb ellenzéki párt, az SaS szerint nem kellene mindenáron az „A ligába” tartozni.

Emmanuel Macron győzelmével egyre szorosabbra fűződik a francia–német viszony. Ha Angela Merkel ősszel ismét győz a németországi választásokon, akkor sok elemző valószínűsíti, hogy a francia–német együttműködésre épülve tényleg megvalósul a többsebességes Európai Unió, amely egyik lehetséges változatként szerepel az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a Fehér Könyvében is.

Richard Sulík szerint azonban nem kellene minden erővel az „A csoportba” igyekeznie Szlovákiának. „Nagyon veszélyesnek tartom, hogy a miniszterelnök vakon körbe-körbe ismétli, hogy az ment meg bennünket, ha az első ligába fogunk tartozni” – jelentette ki Sulík. Szerinte nem szabad elveszteni az előnyeinket a fejlett tagállamokkal szemben, meggyőződése ugyanis, hogy az első csoportba tartozás feltétele az adóharmonizáció lesz, Szlovákiában pedig alacsonyak az adók. Szerinte Szlovákia 2000 óta gyorsabban fejlődik, mint az unió fejlett tagállamai, amit a gyorsabb integráció lefékezhet.

Robert Fico szerint Sulík önmagának is ellentmond. „Itthon azt hajtogatja, hogy magasak az adók, de ha az unióról van szó, akkor már alacsony szlovákiai adóterhekről beszél” – jelentette ki a miniszterelnök. Tegnap újra megismételte, hogy a gyorsabb integrációs csoportban látja Szlovákia helyét. „A gazdaságunk az egyik legnyitottabb az EU-ban, és szorosan kapcsolódik a fejlett uniós tagállamok gazdaságához” – magyarázta álláspontját Fico. Ő is egyre valószínűbbnek tartja a többsebességes Európát. „Európa már ma is többsebességes, és lehet, hogy lesz még több sebesség is – jelentette ki tegnap. – Ezzel együtt kell élnünk, fel kell rá készülnünk.” Szerinte az integráció magjában kell maradnunk. „Vagy a leggyorsabb csoportban maradunk,és akkor a legjobb országokkal fogunk együttműködni, vagy mellékvágányra kerülünk” – jelentette ki Fico.

A kormányfőhöz hasonlóan vélekedik Cséfalvay Katalin, a Híd parlamenti képviselője is. „Akik megkérdőjelezik az integrációs maghoz való tartozást, nem kínálnak semmilyen értelmes és reális alternatívát a gazdasági folyamatok és az ország biztonsága szempontjából” – jelentette ki Cséfalvay. (lpj, TASR)

Forrás: Felülünk az európai expresszre, vagy maradunk a depóban | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: