//
most olvassa...
Külpolitika, NATO/fegyveres ügyek, Politika, Titkosszolgálatok

Nem mindegy, mi szivárog – ujszo.com

Ha eldugul a lefolyó, ha elreped a falban a cső, a végén mindenütt megindul a víz. A szivárgás utat tör magának, és egyre csak folyni fog, amíg meg nem javítjuk a dolgot.

(ujszo.com)

Trump is ugyanolyan elszántsággal küzd a szivárogtatás ellen, mint előtte Obama. A Fehér Házat mindig bosszantja, ha bizalmas, titkos információk kerülnek napvilágra. Obama esetében különösen súlyos volt a Snowden-botrány, amikor nemzetbiztonsági intézkedések, módszerek, számítógépes kémprogramok és azok kapacitásai kerültek az oroszok kezébe, majd a széles nyilvánosság elé. Érthető, súlyos csapás ez minden állam számára.

De mi szivárog most? Donald Trump esetében kicsit más a helyzet. A szivárogtatók persze lehetnek jóindulatú, lelkiismeretes (vagy naiv, megítélés kérdése) fiatalok, vagy éppen fizetett kémek, de akár tudatos manipulátorok. A végeredmény azonban hasonló.

Trump és csapata őrjöng, hogy folyamatosan napirenden van a szivárogtatás a kampánycsapat és az oroszok kapcsolatáról. Nem múlik el hét, hogy ne kerülne elő újabb dokumentum. Mindezt tetézi, hogy Trump egyes döntéseit könnyen lehet úgy értelmezni, hogy pontosan az orosz kapcsolatokról szóló nyomozást akarja hátráltatni, például James Comey FBI-igazgató kirúgásával, vagy a titkosszolgálati vezetőkre való nyomásgyakorlással. Ez persze fűti azokat, akiknek a kezébe kerülhetnek olyan akták, titkos dokumentumok, amelyek ellentmondanak Trumpék saját magukat mosdató narratívájának. Nem csoda, hogy így tucatszámra kerülnek nyilvánosságra olyan feljegyzések, amelyek közvetve vagy közvetlenül, de azt mutatják, hogy az orosz szolgálatok a korábbiaknál határozottabban igyekeztek „rálátást szerezni” az amerikai választási folyamatra és kihasználni a helyzetet, bár utóbbiról eddig csak lehallgatott beszélgetések vannak oroszok között, de nem konkrét intézkedésre vonatkozóan, csak mint lehetőség említéseként.

Egy biztos: azóta sem állt le a Moszkva melletti GRU, az orosz katonai titkosszolgálat központja. Folynak a kísérletek, az új befolyásolási eszközök fejlesztése. Fontos lenne, hogy az USA minél hamarabb beszéljen a tavalyi elnökválasztással kapcsolatos kibertámadások részleteiről. Minden európai ország számára, amely választások előtt áll, tanulságos lenne. És ezzel a szivárogtatások részben megelőzhetőek lennének, részben pedig okafogyottá válnának. Csak reménykedni lehet, hogy Robert Mueller, akit megbíztak az ügy felderítésével, nem fogja évekig húzni a vizsgálatot, talán még idén mond valamit. Addig csak a sutyiban kicsempészett puzzle-darabokat rakosgathatjuk egymás mellé.

Forrás: Nem mindegy, mi szivárog | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: