//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Idegenforgalom, Infrastruktúra, Kormányzás, Politika

Sokadik nekifutásra – e-nepujsag.ro

A Wizz Air tavalyi év végi váratlan kivonulása után igencsak derűlátó volt az, aki úgy gondolta, hogy fél év alatt le lehet bonyolítani egy versenytárgyalást, szerződést lehet kötni, és a meleg nyári napok alatt teljesen felújíthatják a reptér kifutópályáját.

Már úgy kezdődött, hogy elbukott a megyei tanács hitelfelvételre irányuló közbeszerzési pályázata, így a kifutópálya javítására saját alapokból kellett elkülönítsen pénzt az önkormányzat. Aztán az országos költségvetés elfogadása késleltette a helyi büdzsék jóváhagyását. Végül a kivitelezésre a pályázati kiírást is csak sokadik próbálkozásra sikerült megjelentetni az elektronikus közbeszerzési rendszeren (SEAP). Nem a megyei önkormányzaton múlott a késlekedés. Az engedélyeztetési folyamat vontatottsága mellett mindig akadt valami irat, adat, amit kértek, amit pótolni kellett. „Természetesen” nem lehetett egyszerre „kiegészíteni” az iratcsomót, véletlenül sem, hanem csak olyan ráérősen. Mondanám, angolosan. Egymásutánjában.

Május 31-én aztán siker koronázta a megyei önkormányzat törekvését: kiírták a nemzetközi versenytárgyalást. A 77 millió lejes beruházásra a tender szerint július 13-ig lehet benyújtani az ajánlatokat, ezek elemzése augusztus 7-ig kell megtörténjen, a kivitelezési idő 108 nap. Ideális esetben megtörténhet, hogy decemberben (és nem az előrevetített szeptemberben!) felavatják az új kifutópályát, az is, hogy visszatér a Wizz Air a marosvásárhelyi reptérre, így aztán nem kell Kolozsvárra utazni ahhoz, hogy Európa valamelyik országába repüljünk. (Pedig milyen szépen alakulgat a Marosvásárhely–kolozsvári repülőtér közötti kisbuszos, taxis biznisz…)

Azt azért el kell mondani, hogy ideális helyzet ekkora értékű nemzetközi pályázatok esetében nemigen van. Nagy a versengés az ilyen jellegű, közpénzből finanszírozott beruházások esetében. Könnyen megtörténhet, hogy az indokolt vagy indokolatlan óvások hónapokkal elhúzzák az időt, az óvásokat elbíráló országos hivatal adott esetben a bíróságra háríthatja ezeknek az ügyeknek a megoldását (amint történt az évekig elhúzódó megyei hulladékgazdálkodási terv vagy a motorversenypálya megépítésének esetében is). A munkálatok átvételéhez szükséges auditálások, az üzemeltetéshez elengedhetetlen engedélyek kibocsátása sem kis bürokráciával jár… De ha mégis „bejönne” az ideális eset, és sikerülne augusztusban szerződést kötni, még mindig közbeszólhat az időjárás. Könnyen elképzelhető hát, hogy december helyett valamikor 2018-ban készülnek el a légitársaságok „visszajöveteléhez” elengedhetetlen beruházással. Egy biztos: minden egyes napi késlekedés nagy veszteség a reptérnek, a megye gazdaságának, a lakosságnak…

Mindazonáltal jó hír, hogy végre sikerült kiíratni a pályázatot, és drukkolunk, hogy mihamarabb új, biztonságos kifutópályán fogadja a gépeket a marosvásárhelyi reptér.

Forrás: Sokadik nekifutásra | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: