//
most olvassa...
Külpolitika, Politika, Titkosszolgálatok

A legjelentéktelenebb hivatal – maszol.ro

„A legjelentéktelenebb hivatal amit emberi lelemény valaha is megalkotott”- véli John Adams az Egyesült Államok első alelnöke saját beosztásáról. Alapító Atya, maga is elnökké avanzsál, fia szintén elnök lesz, tehát Adams nem pusztán önironikus csuklógyakorlatot hajt végre, amikor az Alkotmányt – mely fölött ő is bábáskodott – legalább a második cikkelynél kritikával illeti.

(maszol.ro/americamagazine.org)

Mentségére szolgál, hogy a kezdetekkor más volt a választási rendszer: az elektorok által leadott szavazatok közül a legtöbbet kapott személy vált elnökké, s a második legtöbb szavazatot kapott személy tölthette be az alelnöki tisztséget. Az alelnöki hatáskör igencsak korlátozott és jól leszabályozott, egyetlen pragmatikus indok „erősíti” pozícióját: az elnök helyettesítése, amennyiben a Fehér Ház mindenkori lakója nem tudja ellátni feladatkörét.

Eddig az Egyesült Államok történetében nyolcszor kellett „beugrani” mert az ország első embere megbetegedett, elhunyt, lemondott, vagy lemondatták. Mike Pence lenne a kilencedik a sorban, amennyiben…

Donald Trump keményen játszik, (pszichés profilját megrajzoló egyes szakemberek szerint időnként már nem is ura saját gesztusainak, gondolatainak), amikor hatalmi pozíciójának megszilárdításáról van szó. Most inkább a védelem találna ide. Kurtán elbocsátott FBI főnökének már van ugyan nevesített utódja, a mérkőzés még koránt sem zárult le.  James Comey távozóban még csípőből leadott egy sorozatot. Az előrelátó főtitoknok lejegyezte az elnökkel való dialógusait (összesen kilencszer beszéltek Trump januári beiktatása óta), és arra utalt, hogy az elnök kétszer is lojális viszonyulást kért-követelt tőle. Trump konkrétan arra is kitért, hogy Flynn tábornokot, az elnöki csapat volt tanácsosát  nem kéne zaklatni holmi vizsgálatokkal, miután kiderült, a katonai elhárításnál is megforduló magas rangú tiszt távtárgyalást folytatott orosz illetékesekkel a választási kampány idején. Comey profizmusára vall, hogy nem adta be a derekát, bár tudta, ennek csakhamar ára lesz. Az ex FBI főnök bizottság előtt fog fellépni ma és az orosz befolyást vizsgáló különleges ügyésznek vélhetően nem kell arra panaszkodnia, hogy eljátszatnak vele egy kötelező, de szakmailag aligha felemelő szerepet.

Hogy ki fizeti ki a cehhet a desszert után, az csak a közeljövőben derülhet ki. Mindenesetre Mike Pence lassacskán elkezdheti gyakorolni a tükör előtt a beiktatási beszédet. Persze titokban, lefüggönyözött és hangszigetelt sötét szobában, mert ezek után sohasem nem tudni…

Forrás: Rostás-Péter István: A legjelentéktelenebb hivatal

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: