//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika

Kitekert bértörvény – e-nepujsag.ro

Első látásra nehéz megérteni a kormányzat eljárását a szerdán elfogadott bértörvény kapcsán. Miután gyakorlatilag a választások megnyerése óta a közszférára váró béremelésekkel etették a közvéleményt, és egyes munkavállalói csoportoknak már emeltek is a bérén, a döntő szavazás előtt úgy változtatták meg a törvényt, hogy csak a magas köztisztviselői kar kap azonnali, hatalmas fizetésemelést, mindenki másnak jövőig várnia kell. Azok után, hogy egyes szakszervezetek már elkezdtek tiltakozni a törvény kapcsán, és újabbak készülnek munkakonfliktust kirobbantani, ez a pálfordulás tökéletes receptnek tűnik a népharag kiváltására.

Ez csak rosszat vagy még rosszabbat jelenthet. Mert az rossz, ha egy kormányzat annyira kétbalkezes, hogy saját maga alól rángatja ki a szőnyeget, mivel nem azért tartják az adófizetők, hogy társadalmi feszültségeket gerjesszen, hanem azért, hogy értelmesen vezesse az országot.

A még rosszabb verzió pedig az, hogy nem nevetséges balekséggel állunk itt szemben, hanem egy kiagyalt tervvel. Meglehet, hogy valójában eszük ágában sem volt egy igazi bérreformot végrehajtani, bármilyen amatőr módon is kezelték a kérdést. Ugyanis a saját maguknak kiosztott vaskos összegeken kívül másnak semmilyen biztosat nem nyújt ez a törvény, hiszen ha ebben az országban minden politikusi ígéretet betartottak volna az utóbbi szűk három évtizedben, akkor ma a szaúdi olajmágnások hozzánk járnának zsebpénzt kunyerálni, és senkinek nem fájna a béremelés. Ám amíg az állami béreken háborog az érintett munkavállalói réteg, és a kérdés felelőtlen kezelését látva a tisztességes adófizetői réteg is, addig szőnyeg alatt el lehet intézni egyéb dolgokat. Például alig érte el a hírszolgáltatók ingerküszöbét az a szerdai alkotmánybírósági döntés, amelynek révén a talárosok, színlelve a bele nem szólást, azt mondták, hogy mégiscsak illene értéket megállapítani a hivatali visszaélés bűnvádi behatárolásában. Magyarul, lehessen elereszteni azt, aki egy bizonyos határértéknél kevesebbet vágott zsebre a közpénzből. Ez jogász elemzők szerint gyorsan azt hozhatja, hogy hamarosan számos korrupciós ügy gyanúsítottja, vádlottja vagy épp elítéltje is szabadulhat. Ezt már a télen is megpróbálta sürgősségi rendeletben elintézni a kormány, csak az utcai tiltakozáshullám hatására léptek vissza. Most inkább a becsapott közszféra felháborodása várható. De legalább a fejetlen bértörvénybe rejtett költségvetési bombát hatástalanították, ami további rosszaktól jelent menekvést az adófizetőknek.

Forrás: Kitekert bértörvény | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: