//
most olvassa...
Felsőoktatás, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Magyar nyelvű közigazgatási képzés indul Kolozsváron – Krónika

Magyar tannyelvű közigazgatási alap- és magiszteri képzést indít Kolozsváron a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon – jelentették be a felsőoktatási intézményen csütörtökön tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Kelemen Hunor (kronika.ro/RMDSZ – Kustán Magyari Attila)

Magyar nyelven eddig Szatmárnémetiben és Sepsiszentgyörgyön volt elérhető hasonló képzés. Az eseményen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök rámutatott:

az új képzés hozzájárul ahhoz, hogy az adminisztrációban dolgozók hatékonyabban szolgálják ki a magyar embereket.

„Nekünk, közösségünknek a tömbvidéken és az interetnikus környezetben is nagyon fontos, hogy a közigazgatási szakkifejezéseket magyarul is használják azok, akik az adminisztrációt működtetik” – magyarázta a szövetség vezetője az RMDSZ közleménye szerint. Kelemennek meggyőződése, hogy akkor lehet pozitív irányba elmozdulni, ha a társadalom, az egyetemi szféra is beismeri: óriási hiányosságok vannak ma Romániában, ezeket pedig orvosolni kell.

Rendkívül fontosnak tartja a magyar nyelvű szakot Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke is, aki úgy fogalmazott: a megyei tanács élén eltöltött kilenc év után is úgy érzi, sokszor „fül után hegedül”. Kifejtette:

szeretnék átalakítani, felfrissíteni Székelyföld közigazgatásának alkalmazotti körét,

és ugyan tisztában van azzal, hogy ez nehéz és hosszú folyamat, illetve kevés eszköz áll rendelkezésükre, de közép- és hosszú távon mindenképpen elengedhetetlennek tartja.

Lényegesnek tartja az egységes magyar közigazgatási nyelvezet kialakítását Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök is, aki arról beszélt: az egyes fogalmak vagy az intézménynevek hivatalos magyar fordításának hiánya sokszor nehézségeket okoz a mindennapi munkában, a lakossággal való kommunikációban, illetve a magyarországi testvértelepülésekkel való kapcsolattartásban is. „Ebben nyújthatna segítséget a magyar közigazgatási képzés” – hangsúlyozta Péter.

Forrás: Magyar nyelvű közigazgatási képzés indul Kolozsváron

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: