//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Politika

Megtérítenék a magyar diák utazási költségeit – ujszo.com

Holnaptól gyorsított eljárásban tárgyal a parlament az iskolák finanszírozásáról.

(ujszo.com – Somogyi Tibor)

A minisztérium szeretné, ha már szeptembertől életbe lépnének a változások. Az egyik javaslat alapján a nemzetiségi iskolába járó diákok utaztatási költségét térítené az állam, ha a településükön nincs anyanyelvi oktatás. A pénz csak akkor jár, ha a lakhelyükhöz legközelebb eső nemzetiségi iskolába járnak. Hasonló szabályokat vezetnének be a speciális iskolák diákjai számára. A két intézkedés körülbelül 10 500 diákot érint.

Bővülhet az óvodai illetéket fizetők köre, eddig a szociálisan hátrányos helyzetű családokat felmentették a fizetés alól. Viszont a Peter Plavčan (SNS-jelölt) vezette oktatási tárca egyelőre nem gondol az óvodai férőhelyek rendszerszintű bővítésére.

Változhat a pedagógusok bérezése is, a letanított évek alapján 0-tól 24%-os pótlékot kaphatnak. Új szabályokat vezetnének be a szociálisan hátrányos helyzetű diákok mellé igényelhető asszisztensekre, és 100%-kal emelnék a szociálisan hátrányos helyzetű diákok után fizetett normatívát. Ezentúl jobban kell vigyázniuk a diákoknak a tankönyvekre, mert a túlságosan megrongált vagy elveszített könyv árát az év végén ki kell fizetni. (ie)

Forrás: Megtérítenék a magyar diák utazási költségeit | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: