//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Korrupció/gyanús ügyek, Politika

Mi tüntetünk, ők lopnak (tovább) – ujszo.com

Marián Kočner ügyeit ugyanúgy kivizsgálták, mint Ladislav Bašternák ügyeit, azaz sehogy. Így „halad” a Dúha építőipari cég elleni vizsgálat is. Robert Kaliňák belügyminiszter köszöni szépen, jól van, Miroslav Lajčák külügyminiszter szerint is nagyszerűen végzi a munkáját, legújabban épületeket cserélget, miközben Anton Martvoň távozott a Smerből, és rájött, hogy ott oligarchák vannak meg melegek.

(ujszo.com)

Megint magunk mögött hagytunk egy átlagos hetet a szlovák belpolitikában – mondhatnánk. Járhatunk mi itt tüntetni a korrupció ellen vagy csak moroghatunk otthon miatta, a dolgok, úgy látszik, nem változnak. A hatóságok sorra meszelik el a túl fontos embereket érintő korrupciós és adócsalási ügyeket, jelezve mindenkinek: megy tovább minden a rendes kerékvágásban, csapataink harcban állnak, Fico és Kaliňák a helyén van…

Legújabban Marián Kočner hírhedt „vállalkozó” áfacsalási ügyéről derült ki, hogy a nemzeti bűnüldöző ügynökség (NAKA, gúnynevén KALINAKA) leállította a nyomozást az immár klasszikussá vált megállapítással: a cselekmény nem történt meg. Mármint Kočner nem igényelt vissza jogosulatlanul zavaros, alighanem fiktív ingatlan-adásvételek után 8,19 millió eurónyi áfát. Az eset nagyon hasonlít a Bašternák-ügyhöz, ezzel kapcsolatban nem árt megemlíteni, hogy Kočner cége építette azt az egyik pozsonyi ingatlant, amely lakásainak adásvételénél a vádak szerint Bašternák jogosulatlanul igényelt vissza áfát. De az sem mellékes, hogy Kočnernek a Bašternák által emelt hírhedt Bonaparte luxusingatlanban van lakása, Robert Fico szomszédságában – aki állítólag Bašternáktól béreli a lakást.

Szintén múlt heti hír, hogy a pénzügyi igazgatóságon (vagyis az adó- és vámhivatalon) belüli nyomozóhatóságnál (KUFS) elakadt a Dúha építőipari vállalat ellen az 1,1 millió euró értékű áfacsalás miatti vizsgálat. Ahogy Lucia Nicholsonová képviselőnő és a Trend hetilap rámutatott, a KUFS máig nem továbbította az ügyet a rendőrségnek, pedig már tavaly nyáron razziát tartott (erős médiarészvétellel) a Dúha irodáiban, és szeptemberre elkészült a büntetőeljárás tervezete is. Mire várnak? Itt is a Bašternák-ügyben korábban tapasztalt rutin fog érvényesülni, vagyis az ügy nem kerülhet bíróság elé, az ügyészségen vagy a rendőrségen elakad? Lehet, de itt még a rendőrséghez sem jutott el az eljárás…

Mindeközben Anton Martvoň volt képviselő otthagyta a Smert és csúnyán kitálalt volt pártjáról, amelyben szerinte erős befolyásuk van az oligarcháknak (néven nevezve Široký, Výboh, Fiľo és Kiňo urakat), nincs lehetőség érdemi vitákra a párton belül, nem lehet a pártelnökhöz bejutni és egy melegekből álló csoportot is említett a pártban, amelyet azért bírált, mert titkolják hovatartozásukat, és nem tesznek semmit a melegek jogaiért. Persze epésen meg lehet jegyezni, hogy hol volt eddig Martvoň, és miért esett ki a pixisből. Emlékeztetőül: állítólag azért maradt le a Smer 2016-os jelöltlistájáról, mert a parlamenti garázsban lefényképezte kollégája, Andrej Kolesík drága autóját, és eljuttatta a képet a bulvársajtónak.

Azt nem lehet mondani, hogy Martvoň semmi újat nem mondott, mert ő dobta be nyíltan először a köztudatba a Smer meleg vezetőinek témáját, ami állítólag a párt társadalmilag konzervatív szavazói számára akár érdekes is lehet.

Mindezek után talán még befér az említésre méltó események közé, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) éves jelentése szerint a 28 tagországból arányaiban Szlovákiának kellett a legtöbb pénzt visszafizetnie az úgynevezett korrekciók keretében az uniós alapokba, az onnan jövő támogatások szabálytalan felhasználása miatt. Szóval, ha így jönnek a hírek, alighanem lesz miért tüntetni legközelebb is.

Forrás: Mi tüntetünk, ők lopnak (tovább) | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: