//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Olaj a tűzre – e-nepujsag.ro

Olvasom, hogy múlt heti politikai nyilatkozatában azt állította az egyik (a magyar grófok esküdt ellenségeként elhíresült) marosvásárhelyi képviselő, hogy az RMDSZ 27 éve mást sem tesz – semmibe véve az Alkotmány és a többi törvény előírásait – , csupán és kizárólag „etnocentrista, szeparatista, szegregációs” politikát folytat. Ezt a politikát szerinte agresszíven kezdte annak idején „irredentizmussal és etnikumközi konfliktusokkal az ország szívében”, majd az oktatás szétválasztásával, „a magyar gyermekeknek a románoktól való elszigetelésével”, „a románságra gyakorolt zaklatással és nyomásgyakorlással” folytatta. Akik emiatt tömegesen vándoroltak el Hargita és Kovászna megyéből, és árváknak, „elhagyottaknak érzik magukat a saját országukban”.

Mindeközben pedig az RMDSZ megerősítette pozícióit: a helyi közigazgatásban és a központi adminisztrációban több mint 1500 tisztviselője van, és így vagy úgy, bárki legyen hatalmon, részt vesz a kormányzásban. És virágzik – jelentette ki a képviselő.

Ezután következik a „legszebb öröm” kinyilvánítása. Azért „kárörvend”, hogy szerinte az RMDSZ mára éppen ennek a szeparatista politikának a „gyümölcseit” gyűjti be. Mert azzal, hogy elszigetelte a magyar gyermekeket, akik a tanulmányaikat magyar nyelven végzik, az iskola befejezése után kiderül, hogy elemi szinten sem ismerik a román nyelvet, és képtelenek egy versenyvizsgán részt venni. Emiatt aztán vagy külföldre vándorolnak, vagy pedig a többségükben magyarok lakta megyékben maradnak, amelyek gazdasági fejlődés szempontjából utolsók az országban. Annak ellenére, hogy a rendszerváltás óta az RMDSZ szinte folyamatosan kormányon volt, Hargita és Kovászna megye az ország legszegényebb megyéi közé tartozik.

A káröröm itt felháborodásba vált át: mert – minő szemtelenség! – az RMDSZ hivatalossá tenné a magyar nyelvet a közintézményekben, a 20 százalékos küszöböt 10-re csökkentené „a román többség kárára”, hiszen ezáltal a magyar nyelv ismerete feltétel lenne egy állásvizsgán. Ráadásul saját szimbólumainak használatát követeli.

Ezek után józanságra és „realizmusra” szólítja fel a kormánykoalíciót, hogy ne hagyja magát „konfliktusos, az irredentizmust, intoleranciát, szeparatizmust tápláló kelepcébe csalni”. Ne öntsenek olajat a tűzre, és ne idegesítsék a románokat! – mondja fenyegetően, majd arra figyelmeztet, hogy vidéken „erősen radikalizálódik az RMDSZ”, Maros megye egyes településein a polgármesteri hivatalokra kitűzik a székely és a magyar zászlót, és a prefektus törvényes fellépését visszaélésnek nevezik. Ugyanakkor üzeni az RMDSZ-nek, tartsa tiszteletben Románia törvényeit! Ezek után csupán egyetlen kérdésünk van: ki önt olajat a tűzre?

Forrás: Olaj a tűzre | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: