//
most olvassa...
Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika

Szocialista leszámolás – Háromszék

Ha nincs ütőképes ellenzéked, csináld ki magad a saját kormányod – ezt az ugyancsak fura taktikát látszik követni a fő kormányzópárt. Hetek óta téma a miniszterek cseréje és a Liviu Dragnea pártelnök által alig fél éve kormányfővé avanzsált Sorin Grindeanu menesztése.

Mindez az elmúlt napokban igazi botránnyá dagadt, találgatások, kiszivárogtatások, elképesztőbbnél elképesztőbb forgatókönyvek lepték el a sajtót, a szociáldemokraták vezérkosai (birkái) pedig egymást túllicitálva becsmérelik a jelenlegi kormánycsapatot. Ellenzék nem tudna ilyen változatos kifogásáradatot felsorakoztatni.

S történik mindez pár héttel az után, hogy kész ódákat hallhattunk arról: éppen az SZDP-kormány zsenialitásának köszönhetően mily remekül szárnyal Európa legjobban teljesítőjeként Románia gazdasága, egyre nagyszerűbben keresnek, élnek az ország polgárai, és alig egy hete magasztalta egekig Dragnea maga is az egységes bértörvényt. Talányos tehát, hogy ha ily remek minden, miért kell leváltani a kormányt, melyet ő maga nevesített?

Hirtelen kiderült, hogy elakadt ama híres, hírhedt kormányprogram megvalósítása – ez a legfőbb és leggyakoribb érv. Pedig a vak is látja, Grindeanu és kabinetje igencsak igyekezett a valósághoz igazítani a pártelnök elrugaszkodott álmait. Ennyire volt fedezet, ennyit tehettek. Halasztani kellett a megígért béremeléseket, csak felelőtlenül, a költségvetési hiány terhére lehetett volna véghezvinni mindazt, amit a nagy szakértők szentírásnak tekintett programként papírra vetettek.

Mégis, úgy tűnik, nem ez Grindeanu legfőbb bűne. Függetlenedni próbált valamelyest Dragneától, kilépett egy kicsit a kezdeti bábszerepből, és ezt nem tudta elviselni a pártelnök, aki mindenek ura akar lenni. Elbukott a legsürgősebb, legfontosabb terv is, a sokaknak, köztük Dragneának is mentelmet hozó, igazságügyet „megreformáló” kezdeményezés, új ember kell, aki pontról pontra végrehajtja az utasításokat, feláldozza magát a pártért.

Grindeanu önállósulását jelzi az is, hogy a hírek szerint hiába kérik, nem akar lemondani. Hogy még abszurdabb legyen a helyzet, eljuthatunk oda, hogy bizalmatlansági indítvánnyal lesz kénytelen megbuktatni az SZDP saját kormányát. S Dragnea kísérletezhet egy újabb bábbal – vannak, kik tudni vélik: a titkárnőből belügyminiszterré előléptetett Carmen Dant készíti a posztra –, lehetőleg olyannal, aki levegőt sem mer venni engedélye nélkül.

Tévedtek hát, akik azt remélték, végre eljön a botrányok nélküli, stabil, kiegyensúlyozott kormányzás ideje Romániában is. Bár adott az egyértelmű többség, az ellenzék súlytalan, a pártok közötti csatározást sikerült párton belüli hadakozásra váltani. Dragnea tulajdonképpen az SZDP-ben egyre erősödő más hangokat akarja végérvényesen elhallgattatni. Az sem számít, hogy a mesterségesen kreált káosznak, a hetekig eltartó újabb bizonytalanságnak az egész ország megissza a levét. Egy a fontos: ő győzzön.

Forrás: Szocialista leszámolás – 2017. június 14., szerda – Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: