//
most olvassa...
Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika

Liviu Dragnea, az új és régi kísértetkormányfő – Gândul

Liviu Dragnea haragszik; maliciózus; feszült; felbukkan a tévében és azt mondja, hogy „Grindeanu nyilatkozata, vagy bejegyzése, vagy micsodája” elgondolkodtatja. Majd nagyon komolyan elemzi, majd beszélni fog, majd meglátja… Mert ő – nem igaz? – „nem rendelkezik a jelenlegi kormányfő politikai tapasztalatával…”.

(gandul.info)

Mi is döbbenten, kíváncsian, türelmetlenül olvastuk, hogy mit tett közzé/nyilatkozott Grindeanu kormányfő a Facebookon. Íme:

„Ma sok lehetőség áll Románia előtt, melyek végleg a haladás és jólét útjára irányíthatnak minket. De ehhez stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükségünk. A 2016. decemberi szavazás megmutatta, hogy a románok is ugyanezt akarják: egy széles parlamenti támogatottságú és stabil kormányt. Ezzel a románoktól kapott bizalommal nem lehet új változásokkal, új politikai válságokkal, esetleg újabb választásokkal, egy szóval INSTABILITÁSSAL visszaélni.

Klaus Iohannis egyesült államokbeli látogatása új lendületet adott a stratégiai partnerségünknek. Az izraeli, ausztriai, franciaországi és horvátországi találkozóim, az EU-s hivatalosságokkal folytatott megbeszélések, ez az egész erőfeszítés egyetlen irányba mutat: meg akarjuk mutatni, hogy Románia képes betartani az ígéreteit, hogy a befektetők bízhatnak bennünk. Tőlünk függ, hogy megmutassuk, egységes és a jó úton haladás iránt elkötelezett nemzet vagyunk. Azt hiszem, hogy fontos a Románia Elnöki Hivatala, a Szenátus, a Képviselőház és a kormány közötti párbeszéd. Románokként lehetőségek állnak előttünk. Csakhogy elegendő politikai érettséggel és vízióval kell rendelkeznünk ahhoz, hogy ki is használjuk ezeket. Ezért Romániának stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükségünk”.

Erről a bejegyzésről/nyilatkozatról van szó és négy órával ezelőtt jelent meg a kormányfő oldalán. Ez a szöveg váltott ki ekkora nemtetszést Dragneából. Mintha mosolyra kényszerítené magát, de csak jelentős számú, Grindeanu féle grimaszt képes produkálni. Az ajkai kiszáradtak. Sápadtabbnak tűnik, mint általában.

„Miért kér Grindeanu stabilitást? Nem az a benyomása, hogy éppenséggel burkolt fenyegetésről van szó?”, kérdezik a PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) vezetőjétől. „Nem egyetlen embertől függ a stabilitás. Az pedig komolyan elgondolkodtat, amit a Facebookon közzétett”. „Beszélt az utóbbi időben a kormányfővel?”, érkezik a következő kérdés. „Igen! Ma éjszaka!”

Szintén éjszaka, mint…?

Tehát a kormányzás értékelésének, a program végrehajtásának kellős közepén, „ami nem könnyű, összetett, bonyolult – mondja Dragnea –, ahol máris tapasztalhatók bizonyos késések; meg kell néznük, hogy miért, mi történt” –, a főnök felhívja Grindeanut. Éjszaka. Miért?

A kormány bejegyzése válasz lehet a szociáldemokrata vezető fenyegetésére, zsarolására, bosszúálló, harcias diskurzusára. Ez utóbbi talán közvetlenül is megmondta Grindeanunak, amit a „nézőinek” is mondott a tévében: „A kampányban ÉN bemutattam egy kormányprogramot. A pártét! Nem számít, hogy kik hajtják azt végre. Hallottak engem, akkor, bármilyen kormányfői nevet mondani?!”.

Őszintén, nem. Ebben Liviu Dragneának tökéletesen igaza van. Az utolsó pillanatig nem hallottunk semmilyen kormányfői nevet, sem miniszterit, sem államtitkárit, sem másmilyet. Őszintén, csak az ő nevét hallottuk és csak az ő, állandóan ragyogó képét láttuk. Valamint azokat az ismételgetett ígéreteket, hogy valójában ő maga, a vezér fogja felügyelni, a pártból, hetente a kormányt és a tetteit. Meg azt, hogy ő, Liviu Dragnea mindenki atyuskája és – ezt most tudtuk meg – a kormány tagjainak biankó lemondási nyilatkozatainak „halmán” csücsül.

Ennek ellenére a PSD vezetője azt mondja, elégedetlen a kormány működésével, az akadozásokkal, a késlekedésekkel…

Az az igazság, hogy nehéz kísértetkormányfőnek lenni. Hiszen ezek a kísértetek csak ijesztgetnek és bírálnak, de az építkezésben nem vesznek részt!

Marian Sultănoiu

gandul.info, 2017. június 11., 22:04

Liviu Dragnea, noul şi vechiul premier fantomă

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: