//
most olvassa...
Cotroceni, EU, Európai Bizottság, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, Magyarokról, Moldova Köztársaság, NATO/fegyveres ügyek, Politika

Mit akarnak voltaképpen az amerikaiak Romániától? Hogy az 1. számú bábu legyen a NATO délkeleti szárnyának védelmében. Törökország helyett – Adevărul blog

Keservesen téved az, aki azt hiszi, hogy Amerika udvariaskodni szokott a diplomáciában. Az amerikaiak a velejükig pragmatikusak. Pontos és nyilvánvaló érdek nélkül a kisujjukat sem mozdítják.

Iohannis elnök meghívására és látogatásának alig 10 nap alatti megszervezésére bizonyos veszélyes események nyomására került sor: a terrorizmus példátlan eszkalálódása, az EU „nagyágyúinak” habozása az Amerikával történő katonai együttműködés terén és – ez a legsúlyosabb – Törökország antidemokratikus kisiklásai Erdoğan diktatórikus rezsimje alatt. Mely kisiklásokkal a török nép egyetért.

Törökország kizárta magát a NATO fő bábuja szerepből

Tudott és ismeretlen eseményekből úgy tűnik, hogy az amerikaiak arra a következtetésre jutottak, Törökország már nem megbízható partner:

* Erdoğan diktátorként viselkedik, kiszámíthatatlan, de facto felszámolva Törökország demokratikus intézményeit.

* A terrorizmussal kapcsolatos rendkívül súlyos gondok kérdésében Törökországnak saját terve és elképzelése van, mely sokszor eltér a NATO-étól. A helyzet annak megállapításával vált rendkívül veszélyessé, hogy az arab Katar állam régi finanszírozója a terrorizmusnak.

* Törökország Oroszországnak udvarol, bár eddig konkrét eredmények nélkül, ugyanakkor ezt zsarolási eszközként használva fel Amerikával szemben. Márpedig Amerikát nem lehet reakció nélkül zsarolni.

* Oroszország kiszámíthatatlan viselkedése, irracionálissá válásának lehetősége még fontosabbá teszik a NATO katonai jelenlétét a keleti szárnyon.

* Amerikát Törökországnak az az abszurd követelése is zavarja, hogy az amerikaiak adják ki Fethullah Gülent.

* Az amerikai szakértők azt a veszélyt is számításba veszik, hogy egy katonai konfliktus esetén Törökország egyoldalúan lezárhatja a Boszporuszt és a Dardanellákat.

Mi teszi alkalmassá Romániát, hogy átvegye Törökország helyét

* Románia bebizonyította, hogy erős intézményei vannak, tiszteletben tartja a jogállamiságot, adott esetben rendelkezik az antidemokratikus kisiklások megakadályozásához szükséges ellentestekkel (a 13. sz. sürgősségi kormányrendelet esete, amikor az utcára vonult lakosság lett a civilizált világ hőse).

* A Románia kül- és biztonságpolitikájáért felelős Iohannis elnök bebizonyította, hogy képes szembeszállni egyes politikusok azon késztetésével, hogy az igazságszolgáltatás ellen indított támadásokkal mentsék a bőrüket, megtanulta a kül- és biztonságpolitikát.

* Romániának stabil és erősödő gazdasága van, elegendő számú szakértőkkel az állam intézményeiben és a civil társadalomban, akik büntetni képesek a strukturális gazdasági egyensúlyoktól való elhajlásokat.

* Románia lojális együttműködője volt a NATO-nak a fő háborús színtereken: Afganisztánban, Irakban, Szíriában, Koszovóban, ennek az együttműködésnek a nevében emberi életeket is feláldozva.

* Románia a GDP 2 százalékát biztosította a védelem számára (ez eddig nem történt meg! – E-RS) és azt mondja, megérti Trump elnök „elvárásait”, hogy a többi szövetséges állam növelje hozzájárulását a NATO költségvetéséhez.

* Románia befogadta a deveselui rakétapajzsot, a NATO fontos parancsnokságait és a közös hadgyakorlatokat.

* Romániának figyelemre méltó geostratégiai helyzete van, kijárattal a Fekete-tengerre és majdnem szomszédos Oroszországgal, jelentős gazdasági potenciállal és katonai infrastruktúrával.

* Iohannis ellentmondott az EU elsőrangú hivatalosságainak, akik azt mondták, hogy Európának magáról kell gondoskodnia, Amerika és Anglia nélkül.

* A lengyelországi és magyarországi rezsimek hangsúlyos egocentrizmusról adnak tanúbizonyságot, ezért konfliktusba kerültek az EU-val. Tehát Amerikának nem nagyon volt más választása.

* Az EU-tag Románia az amerikai üzenetek és érdekek hordozója lesz az Európai Unióban, egyfajta „trójai faló”, de a fogalom modern és pozitív értelmében.

Mire lehet számítani a közeljövőben?

Donald Trump azt hitte, hogy majd ugyanúgy vezeti Amerikát, mint a saját cégét. Közben megtudta, hogy ez nem lehetséges és most figyelembe veszi a katonai struktúrák, a hírszerző szolgálatok, az amerikai kongresszus tanácsait.

Az atipikus elnök Trump nem vesződik részletkérdésekkel. Ha úgy döntött, hogy Románia veszi át Törökország helyét a NATO délkeleti szárnyának védelmében, akkor Iohannis elnök beleegyezésének megszerzése után azonnal cselekedni fog.

Az első lépés feltételezhetően a jelentős incirliki katonai bázis Romániába költöztetése lesz, főleg úgy, hogy Németország bejelentette katonái és felszerelése kivonását erről a bázisról (de alternatív helyszínként Jordánia merült fel – E-RS).

Jelentősen megnövekedhet a NATO személyzetének és katonai parancsnokságainak jelenléte Romániában, egy román hivatalosságokkal kidolgozott pontos terv alapján.

Mit nyerhet Románia Amerika ezen új irányvonalából?

Nagyon sokat. Először is a biztosági érdekei még jobban érvényesülnek azzal, ha a NATO egyik súlypontja Romániába helyeződik át.

A NATO romániai működtető struktúráinak fejlesztésére vonatkozó katonai beruházások több milliárd dolláros befektetéseket jelent, melyekben többek között a fegyveriparunk, az ország gazdasága, a román munkapiac is részesülni fog.

Amerika továbbra is őrködni fog a jogállamiság betartása felett Romániában, főleg most, amikor látta, hogy a román állam akár az utcán is kész megvédeni kivívott szabadságjogait. Trump elnök: Üdvözlöm a bátorságát, a korrupció elleni harcban és a jogállamiság védelmében kifejtett erőfeszítéseit. Olyan környezetet kell létrehoznunk, melyben a kereskedelem virágzik, a polgárok pedig prosperálnak. Nagyon fényes a Románia és AEÁ közötti kapcsolatok jövője. Szeretném megerősíteni szövetségünket az országával és a két nép közötti kapcsolatokat.

Iohannis elnök: Ez a partnerség (Amerikával) nagyon sokban hozzájárult ahhoz, amivé Románia mára vált és ennek nemcsak folytatódnia kell, hanem a mostaninál is erősebbnek kell lennie. Románia nagyon is tudatában van annak, hogy keleten vagyunk és nagyon számítunk az önökkel meglévő partnerségre, mert ott nem tudunk ellenállni az AEÁ nélkül, ott nem tudunk ellenállni egyedül. Azt hiszem, elnök úr, hogy érdeke egy erős partnerrel rendelkezni az EU-ban. A nyugati civilizációnak a transzatlanti kapcsolat képezi az alapját. A NATO-nak és az EU-nak nem versenyeznie, hanem együttműködnie kell egymással, hogy erősebbé tegyék a NATO-t és az EU-t. Úgy döntöttem, hogy a partnerségünknek erősebbnek, jobbnak kell lennie és ez egy gazdasági szempontból jelentősebb cseréhez fog vezetni.

Románia EU-n belüli helyzete és befolyása jelentősen nőni fog, Amerikával meglévő partnerségét nem állítják majd szembe az EU-n belüli jelenlétével. Ez is volt Trump egyik célja, hogy kapoccsá változtassa Romániát Európa és Amerika között.

Amerika gazdaságilag és pénzügyi támogatással befolyásolhatná Románia egyesülését Moldova Köztársasággal, hogy még nagyobb súlyt biztosítson Romániának a régióban.

Az új helyzetben a román hatóságok számára az egyik elsődlegesség az amerikai vízumkényszer megszüntetése lesz.

Következésképpen

Romániában most abban a helyzetben van, hogy teljes mértékben kihasználhat egy kedvező lehetőséget, amikor a NATO-nak jelentős szereplőre van szüksége a délkeleti szárnyánál.

Az ehhez a döntéshez vezető amerikai értékelések fontosak és részletesek voltak. (Trump: mindent tudunk a romániai történésekről).

A romániai politikai osztálynak, jelentős intézményeknek nincs más dolguk, mint teljes mértékben kihasználni ezt a lehetőséget, mely nem adódik évente. De még évtizedente sem.

Ştefan Vlaston

adevarul.ro, 2017. június 10., 08:06

Ce vor, de fapt, americanii de la România? Să devină pionul nr. 1 în apărarea flancului de Sud-Est al NATO. În locul Turciei

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: