//
most olvassa...
Cotroceni, Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika

Iohannis elnök közvetve cáfolja a kormányzati válság létezését – Deutsche Welle

Célozgatások és félig kimondott dolgok ködös légkörében zajlik a PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) és a saját kormánya közötti válság.

(dw.com)

Sorin Grindeanu kormányfő két nappal ezelőtt a Facebookon tett közzé egy válságra utaló bejegyzést. A leváltással szinte nyíltan megfenyegetett kormányfő az általa vezetett kormány tevékenységét legitimáló globális tervre hivatkozott. Nem mondta ki nyíltan, hogy mire gondol, de azt sugallta, hogy bizonyos lépések, melyek kiváltották a PSD vezetőinek nemtetszését, Románia külföld előtti stratégiai és gazdasági hitelességét hivatottak megőrizni. Ugyanakkor Iohannis elnökre és az egyesült államokbeli látogatására is utalt, mint aki ugyanazokat a dolgokat tartja fontosnak, mint a kormány. Sorin Grindeanu voltaképpen azt a benyomást keltette, hogy az elnök segítségét kéri.

Egy bizonyos aspektus már világosabban látszik. Sorin Grindeanu miniszterelnök az üzenetében nem a PSD-s militánsokhoz és választókhoz szólt, akik számára irreleváns, ha nem éppenséggel kontraproduktív a Klaus Iohannisra hivatkozás. Talán éppen ezt az üzenetet lehet a párt és a miniszterelnök közötti szakítás bizonyítékának tekinteni.

Majd elválik, hogy milyen messzire lehet elmenni ebben a szakításban. Mindenesetre a román politikai rendszerben csak bizalmatlansági indítvánnyal lehet távozásra kényszeríteni egy lemondásra nem hajlandó kormányfőt, ahogy azt Sorin Grindeanu a stabilitásra hivatkozva sugallta. Kezdeményezi a bizalmatlansági indítványt a saját kormánya ellen a PSD–ALDE többség? Ez a legkevésbé valószínű változat, hiszen azt feltételezné, hogy a többség összes képviselője és szenátora tökéletesen meg van győződve a változás szükségességéről. Ha indítványra kerülne sor, az ellenzék inkább a távolmaradást választaná, annál is inkább, hogy a kormánycsere Liviu Dragnea pozícióját erősítené, ami viszont a többség összes tagját arra kényszerít majd, hogy jelen legyen és fegyelmezetten szavazzon. De aki úgy-ahogy ismeri a parlamentet, ez valószínűtlen forgatókönyv.

De ha mégis komolyan vesszük ezt, határozott és lehengerlő érvekre lenne szükség ahhoz, hogy mindenkit meggyőzz a saját kormányod elleni szavazás szükségességéről. A célozgatások és félig kimondott dolgok már nem elégségesek. Márpedig eddig sem Liviu Dragnea, sem Gabriela Firea nem mondott semmi olyan döntő, átlátható és tárgyilagos dolgot, melyről közvitát lehetne tartani. A párt vezetője csak azt sugallta, hogy a kormányfő nem lojális és eltér a programtól, de nem magyarázva el, hogy pontosan mire gondol és mit jelent az eltérés. Gabriela Firea pedig arra célozgatott, hogy a kormányfőt állítólag az ország kormányzásáról saját elképzeléssel rendelkező titkosszolgálatok támogatják.

Ami az ellenzéket illeti, elég világos, hogy nem vesz majd részt a szavazáson, egyszerűen azért, mert semmi érdeke sincs segédkezet nyújtani a többségnek. Egy kérdés marad: milyen álláspontra helyezkedik Iohannis elnök? Sorin Grindeanut támogatja? Iszonyatos paradoxon lenne azt látni, hogy az elnök most amellett a kormány mellett áll ki, melynek a Parlamentben a lemondását kérte (vagy legalábbis sugalta).

Egyelőre csak annyit mondhatunk, hogy Iohannis elnök ma, június 13-án került bármilyen állásfoglalást. Szóvivője azt nyilatkozta a Cotroceni-palotában, hogy az elnök semmit sem mondhat, hiszen nincs semmilyen hivatalos nyilatkozat a kormányválság létezéséről és így ez csak „forrásokra hivatkozva találgatás”. A szóvivő nyilatkozata nyilvánvalóan előre megírt volt, hiszen mintha figyelmen kívül hagyta volna a kérdés természetét. Az egyik újságírónő feltett egy elég ködös kérdést a PSD és Grindeanu miniszterelnök közötti válságról, erre érkezett a „találgatásos” válasz, holott ez semmilyen módon nem került szóba. Ezzel szemben a szóvivő nem cáfolta azt a hírt, mely szerint sor került egy találkozóra Liviu Dragnea és az elnök között, annyit mondva, hogy erről nincs semmilyen információja.

A kommunikáció sutaságán túllépve említsük meg, hogy Iohannis elnök ma nem kívánt segítőkezet nyújtani Sorin Grindeanu kormányfőnek, bár a válság minimalizálásával azt engedte érteni, hogy nem lesz semmilyen jelentős változás.

Horaţiu Pepine

dw.com, 2017. június 13.

Președintele Iohannis dezminte indirect criza guvernamentală

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: