//
most olvassa...
Cotroceni, Gazdaság, Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika

Egy véletlenre bízott válság – Deutsche Welle

A PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) vezetőjének, Liviu Dragneának politikai és erkölcsi kötelessége világosan elmagyarázni a nyilvánosság számára a kormánnyal szembeni vádpontokat. De Iohannis elnöknek is közbe kellene lépnie.

(dw.com)

A PSD-n belüli válságnak van egy mindenki által érzékelt hibája. A PSD vezetői nem magyarázzák el érthetően, hogy miért akarják leváltani Grindeanu kormányfőt. Ezzel szemben mindenféle célozgatások történtek. Sorin Grindeanut a titkosszolgálatok irányítják a háttérből. Ezt többen is kijelentették, de olyan módon, hogy adott esetben visszavonhassák. Ám még ha így is lenne, a PSD vezetőinek akkor is kötelességük rámutatni a közvélemény számára, hogy milyen témákban történne a kormányzati politikáknak ez a befolyásolása. Tényleg elodázta Sorin Grindeanu a FNDI (Fejlesztési és Beruházási Szuverén Alap, román nevének betűszava helyesen: FSDI – E-RS) létrehozását? Egyszerűen azért választottam ezt a példát, mert Liviu Dragnea egy Facebook-bejegyzésében a Szuverén Fejlesztési Alapra célozgatott egy Romániában eléggé ismert amerikai elemzővel (George Friedman – E-RS) folytatott megbeszélése után.

Valójában elég sok ilyenfajta példákat választhatnánk még, hiszen a kormányprogramban több olyan célkitűzés van, melyekkel vagy még egyáltalán nem, vagy csak részlegesen foglalkoztak. Ennek összefoglalását nemrég meg is kaptuk, de – figyelem! – nem Liviu Dragneától, hanem egy PNL-s (Nemzeti Liberális Párt – E-RS) szenátortól, Florin Cîţutól, aki a Románia állapota hathónapnyi kormányzás után című jelentésében tette közzé (florincitu.wordpress.com). A gazdasági elemzőként ismertebb PNL-s szenátor céljai ugyan eltérnek a PSD-étől, de a tények ugyanazok. A még meg nem valósult tervek ekkora listájából lehetetlenség megállapítani, hogy melyek a tényleges kihágások, melyekre a PSD-s vezetők vádló hangon utalnak, már csak azért sem, mert a világon egyetlen kormány sem teljesítette soha teljes mértékben a beiktatásakor bejelentett programját. Természetesen találgathatunk, de hiba lenne később hamisnak bizonyuló témákat felvetni. A párt vezetőjének politikai és erkölcsi kötelessége világosan elmagyarázni a vádpontokat. A célozgatások működhetnek a saját választóiknál, de közülük is csak egyeseknél, a közvélemény többi részének viszont joga van tudni, mi történik. Sorin Grindeanunak legalább egy dologban igaza volt: a kormány a beiktatása pillanatától kezdve már nemcsak a PSD-é, hanem az egész nemzeté is, következésképpen Liviu Dragneának a Parlamentben kellene magyarázatokat adnia.

A kormány egyetlen elfogadható leváltási módja a parlamenti, bizalmatlansági indítvánnyal. Ez mindenki számára kitűnő alkalom lenne elmagyarázni és megvédeni az álláspontját. Futólag említjük, hogy a Szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu, aki szembeszállt Băsescu elnök prezidencializmusával, sokszor mondott megfontolandó beszédeket a parlamentarizmusról és arról a szerepről, amit a Parlamentnek a politikai életben be kellene töltenie. Itt lenne az alkalom számára kijelenteni, hogy az az összeesküvésszerű módszer, mellyel – úgy tűnik – igyekeznek leváltani a kormányt, csak tovább gyengíti a Parlament helyzetét és teljesen másodrangúvá teszi. A Szenátus elnöke, amennyiben tényleg részt vesz az összeesküvésben, nyíltan elárulja azokat az elveket, melyek mellett oly sokáig érvelt. A minisztereknek nem a párt, vagy egy „értékelő bizottság” előtt kellene elszámolniuk, hanem kizárólag a Parlament előtt. Ha elég erős érveket kapna, a parlamenti többség nagyon könnyen megszavazhatna egy bizalmatlansági indítványt, felkészülve ugyanakkor egy új kormány beiktatására.

Véleményünk szerint Iohannis elnök is hibázik azzal, hogy „mossa a kezeit”, úgy téve, mintha nem tudja, mi történik. Nem egyik, vagy másik oldal mellé kellene állnia (nyilvánvalóan semmilyen formában nem adósa Sorin Grindeanunak) – főleg úgy, hogy maga is a parlamentarizmus védelmezőjének mutatta magát –, hanem arra kellene rámutatnia, hogy a parlamenti megoldás az egyetlen kiút a válságból és helytelenítenie kellene az ellenségeskedések összeesküvésszerű stílusát.

Horaţiu Pepine

dw.com, 2017. június 14.

O criză lăsată la voia întâmplării

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: