//
most olvassa...
Kárpát-medencei körkép, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról

Székely vadásztalálkozó: „a mindennapokat is hassa át a vadászkultúra értékrendje” – Krónika

Több száz székelyföldi vadász, valamint Erdély más részeiből és Magyarországról érkezett vendég vett részt a hétvégén Háromszéken megszervezett 7. Székelyföldi Vadásztalálkozón.

(kronika.ro/Vargyasi Levente)

A vándorrendezvényt immár második alkalommal tartották Árkoson, Máthé Árpád, a házigazda település polgármestere pedig köszöntő beszédében úgy fogalmazott: fontos megismerni egymás hagyományait, hogy „a mindennapokat is az igazi vadászkultúra értékrendje hassa át, mert gróf Széchenyi Zsigmond híres szavaival élve »a vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás«”.

(kronika.ro/Vargyasi Levente)

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a vadásztalálkozó fővédnöke a résztvevőket levélben köszöntötte, amelyet Mózes Csaba, a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezető-helyettese tolmácsolt. Semjén úgy fogalmazott:

“a székelyföldi vadászok és meghívottjaik egybeszólítása túlmutat ősi hagyományunk szeretetén, ez a találkozás egyben nemzetünk határok feletti összetartozásának kifejezése is”.

Gróf Károlyi József, a 2021-es magyarországi Vadászati Világkiállítás miniszteri biztosa, a vadásztalálkozó védnöke arról beszélt: a négy év múlva sorra kerülő rendezvényen lehetőség lesz „a világ nem vadászó” részének elmagyarázni, hogy mi a vadászat, illetve hogy a tevékenység a fenntartható természetőrzés része lehet.

(kronika.ro/Vargyasi Levente)

A 7. Székelyföldi Vadásztalálkozó előadásokkal és kiállítás-megnyitóval vette kezdetét, a szombati napot pedig tizennyolc Kovászna, Hargita és Maros megyei szervezet, valamint a budapesti Vadászati Kulturális Egyesület képviselőinek ünnepélyes felvonulása indította. Ebben az évben a Venator Terrae Siculorum vadászati érdemrend arany fokozatát Maros megyéből Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere kapta, aki 2015-től a Cervus vadásztársaság elnöke, és a hazai erdélyi kopó fajtamentés kiemelkedő harcosa.

(kronika.ro/Vargyasi Levente)

A Hargita megyei díjazott Dénes Domokos nyugalmazott erdőmérnök, aki a csíkszeredai erdészeti hivatal vezetője, majd a Székelyudvarhelyi Vadásztársulat elnöke volt, elnöksége ideje alatt pedig alapjaiban újította meg a szabályzatot. A Kovászna megyei kitüntetett Imreh János nyugalmazott iskolaigazgató, aki két évtizeden keresztül volt a megyei vadásztársaság vezetőtanácsának tagja, és hatvannégy évig tanította a kezdő vadászokat.

(kronika.ro/Vargyasi Levente)

A Venator Terrae Siculorum tiszteletbeli arany fokozatát kapta a székelyföldi vadvilág és vadászat népszerűsítéséért Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke és gróf Károlyi József miniszteri biztos. A vándorrendezvénynek jövő évben Hargita megye ad otthont.

Forrás: Székely vadásztalálkozó: „a mindennapokat is hassa át a vadászkultúra értékrendje”

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: