//
most olvassa...
Cotroceni, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Az RMDSZ és Johannis nyerne a kormány bukásából, állítja Ponta – Krónika

Klaus Johannis államfő és az RMDSZ húzza a legnagyobb hasznot abból, ha a bizalmatlansági indítvány átmegy a parlamenten – véli Victor Ponta. A kormányfőtitkár szerint az RMDSZ az elmúlt években több párttól is kérte a kisebbségi jogok felkarolását.

(kronika.ro/Mediafax)

Ha megbukik a kormány, egyrészt Klaus Johannis elnököt „hozzák helyzetbe”, akinek – anélkül, hogy lemondásra szólította volna fel a kabinetet, vagy bármi mást tett volna – megadódik a lehetőség, hogy új miniszterelnököt nevezzen ki, véli Victor Ponta. A kormányfőtitkár szerint másrészt az RMDSZ-nek kedvez ez az állapot, amely így átvihet a parlamenten olyan törvénytervezeteket, amelyek megtárgyalását évek óta halogatja a törvényhozás.

A kormányfőtitkár a közigazgatási törvény kisebbségek számára kedvező módosításáról szóló tervezetet, március 15-e hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítását, illetve a kulturális autonómiára vonatkozó tervezetet hozta fel példaként.

“Az ő oldalukról közelítve meg a dolgokat teljesen természetes, hogy ezeket követeljék, ha én RMDSZ-es lennék, szüntelenül ezt tenném.

Úgy értesültem, hogy mindezeket holnap (kedden – szerk. megj.) megszavazza a PSD-ALDE többség. Így hamarjában. Reggel megtárgyalják a tervezeteket a szakbizottságokban, majd később a plénum elé kerülnek. Ha ez megtörténik, előfordulhat, hogy összegyűl a kormány megbuktatásához szükséges szavazattöbbség” – fogalmazott Ponta a Románia TV hétfő esti műsorában.

Az Agerpres beszámolója szerint hozzátette: az RMDSZ az elmúlt években nem csak a PSD-től, hanem az éppen parlamenti többséget alkotó többi párttól is kérte, hogy támogassák a felsorolt kezdeményezéseket. „Nem igaz, hogy megvan már a bizalmatlansági indítvány elfogadásához szükséges szavazatszám, ahogyan azt Dragnea állítja, mert ha meglenne, nem kellett volna ilyen tárgyalásokat folytatniuk az RMDSZ-szel” – tette hozzá Ponta.

Forrás: Az RMSZD és Johannis nyerne a kormány bukásából, állítja Ponta

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: