//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Levették napirendről az RMDSZ törvénykezdeményezéseit – Transindex

A március 15-i törvény az ellenzéknél kiverte a biztosítékot, cirkusz van egy nappal a bizalmatlansági előtt.

(transindex.ro)

Több RMDSZ-es törvényjavaslat is szerepelt volna a parlament napirendjén kedden, miközben a szövetség hétfőn durva tárgyalásokat folytatott a PSD-ALDE kormánykoalícióval a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban. Kedd délelőtt azonban ezeket levették napirendről. Folyamatosan frissülve követjük a fejleményeket.

12:42, 2017. június 20.

Tăriceanu: befejeztük a tárgyalásokat az RMDSZ-szel

Befejezték a tárgyalásokat az RMDSZ-szeél, nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, aki a nap folyamán további tájékoztatásokat ígért.

Az ALDE parlamenti csoportja 13 órától gyűlésezik. (agerpres)

12:09, 2017. június 20.

Egyelőre nincs hivatalos döntés arról, hogy hogy szavaz az RMDSZ a bizalmatlansági indítványról

Tánczos Barna szenátor szerint nem szavazhatja meg az RMDSZ a Grindeanu-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt olyan körülmények között, hogy a PSD nem támogatja a magyar közösség számára fontos tervezeteket. A tegnap elkezdődött és jól haladó tárgyalások félbeszakadtak, az RMDSZ által javasolt tervezetek (kulturális autonómia-törvény, 215-ös törvény, kisebbségi oktatással kapcsolatos javaslatok) lekerültek napirendről. Az RMDSZ 12.30-tól együttes frakcióülést tart, amelyen eldönti, hogy miként szavaz a bizalmatlansági indítványról, vagy, hogy egyáltalán bent lesz-e az ülésteremben a szavazáskor.

12:00, 2017. június 20.

Elhalasztják a bizalmatlansági indítványról való szavazást?

A Hotnews úgy tudja, Liviu Dragnea PSD-elnök a bizalmatlansági indítványról való szavazás elhalasztását fontolgatja. Dragnea nem bízhat a PSD és ALDE összes törvényhozójának szavazatában, így mindenképpen az ellenzék részéről is szövetségeseket kell keresnie.

A szavazást el lehet halasztani, az alkotmány csupán azt írja elő, hogy három nappal a felolvasása után meg kell vitatni a bizalmatlansági indítványt. Ez megtörténhet szerdán, szavazni viszont nem muszáj róla ugyanaznap.

11:46, 2017. június 20.

Elhalasztották a bizottsági üléseket, amelyeken a közigazgatási törvényt módosító javaslatot kellett volna tárgyalni

Másodszor is elhalasztották a képviselőház jogi, emberjogi és közigazgatási bizottságainak ülését, amelyen az RMDSZ-nek a közigazgatási törvényt módosító tervezetét kellett volna véleményezniük a testületeknek.

A szakbizottságok ülését reggel 10 órára hívták össze, miután előző este elhalasztották. Azt a törvénytervezetet kellett volna megvitatniuk a képviselőknek, amely többek között előírja, hogy a hatóságoknak lehetővé kellene tenniük az anyanyelv használatát azokon a településeken, amelyeken egy bizonyos kisebbség számaránya eléri a 10 százalékot. Jelenleg ez a küszöb 20 százalék.

Az ülés azonban nem kezdődhetett el, mivel a házbizottság nem hagyta jóvá, hogy a plénum ülésével egy időben tartsák, és a házbizottság eredetileg 9 óra 30 percre összehívott gyűlése sem kezdődött el időben.

Mindeközben Florin Roman nemzeti liberális párti képviselő román hazafias dalokat “dedikált” kollégáinak. “Hallgassák csak meg az embereket, ha ránk nem hallgatnak. Magyar nyelvhasználat 15%-nál, a helyi és a megyei tanácsosok tanuljanak meg magyarul, 50.000 lejig terjedő bírságok – mindez a bizalmatlansági indítványt támogató néhány szerencsétlen szavazatért? Hihetetlen, hova jutott ez az ország” – mondta Roman.

Csaknem egyórás várakozás után a három szakbizottság tagjai elhagyták a termet, a jogi bizottságot vezető Eugen Nicolicea pedig közölte, hogy az ülést elhalasztották.

Kevéssel ezután a házbizottság titkára bejelentette, hogy a három szakbizottság visszavonta a plénum ülésével párhuzamosan zajló szakbizottsági ülés engedélyezésére vonatkozó igénylést, így azt nem tárgyalták.

11:36, 2017. június 20.

Cseke nem érti, mi történt tegnap óta

Levették napirendről azt a törvénytervezetet, amely a március 15-ét a magyar kisebbség hivatalos ünnepnapjává nyilvánítaná Romániában. Az RMDSZ egyik feltétele a bizalmatlansági indítvány megszavazásához a március 15 ünnepnappá nyilvánítása volt. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője azt nyilatkozta, nem értette, mi történt a tegnap óta, arra utalva, hogy tegnap a tárgyalások jó mederben folytak. Cseke elmondta, majdnem ugyanaz a megszövegezése ennek a törvénytervezetnek, mint a tatár és a roma kisebbség ünnepnapjára vonatkozó törvényé, amelyek viszont érvényben vannak.

Szerinte március 15. ünnepnappá nyilvánítása a valóság törvényi erőre emeléséről szól, hiszen évről évre méltósággal ünnepel ezen a napon a magyar kisebbség.

Az oktatási javaslataik elvetésével kapcsolatosan elmondta, a protestáns teológia az egyetlen, amely nem részesül felsőoktatási támogatásban az állam részéről. Ugyanakkor a differenciált érettségi bevezetésének fontosságáról is beszélt: szerinte a sajátos tanterv szerint tanuló kisebbségi diákok számára az érettségi tételek sem lehet ugyanazok, amit a román diákok kapnak.

11:32, 2017. június 20.

Tánczos Barna: sikerült a nacionalista sajtónak földbe döngölni a kulturális autonómia törvénytervezetünket

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftanczosbarna.szenator%2Fposts%2F801547283340059&width=500

11:25, 2017. június 20.

Magyarellenes kirohanást tett közzé a Facebookon Traian Băsescu

A trikolór helyett a PSD és az ALDE a Székelyföld zászlóját vonja fel. Dragnea és Tăriceanu az ország történelmét is eladja az RMDSZ szavazataiért a bizalmatlansági indítványon” – írta Traian Băsescu volt államelnök, a PMP szenátora a Facebook-oldalán.

A TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ

11:25, 2017. június 20.

Orban szerint alkotmányellenes az RMDSZ anyanyelvhasználati törvényjavaslata

Ludovic Orban, a PNL elnöke azt nyilatkozta hétfőn a Realitatea tévében, hogy alkotmányellenes az RMDSZ javaslata, amely módosítja az anyanyelvhasználat jogát a közigazgatásban, és hogy a PSD mindent megadna mindenkinek, csak hogy hatalmon maradjon.

A TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ

11:24, 2017. június 20.

Egy lépéssel közelebb, hogy hivatalosan is ünneppé nyilvánítsák március 15-ét

A szenátus összevont közigazgatási és emberjogi bizottsága megszavazta azt az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet, amely szerint március 15-ét hivatalosan is ünneppé nyilvánítják, valamint a magyar közösség tagjai szabadnapot vehetnének ki, amennyiben részt vesznek az ünnep alkalmából szervezett eseményeken.

A TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ

11:23, 2017. június 20.

Durva tárgyalások folynak az RMDSZ és a PSD-sek között A PSD vezetősége a bizalmatlansági indítvány támogatását kérte, a Grindeanu-csoport pedig arra próbálta rávenni a szövetség törvényhozóit, hogy ne vegyenek részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán.

A TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ.

Forrás: http://www.transindex.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: