//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Orban: alkotmányellenes az RMDSZ közigazgatási törvényt módosító javaslata

Alkotmányellenes az RMDSZ azon javaslata, amely módosítja az anyanyelvhasználat jogát a közigazgatásban, jelentette ki Ludovic Orban. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) mindent megadna, csak hatalmon maradjon.

(kronika.ro)

„Nem csak arról van szó, hogy csökkentjük a küszöböt 20-ról 10 százalékra, hanem van egy igen vitatható megfogalmazás is: megfelelő számú… nemzetiségű állampolgár. Figyelem! Mit jelent az, hogy megfelelő számú. Ha ezer lakos között van 15, mondjuk, szlovén vagy más anyanyelvű állampolgár, akkor mit csinálunk?

Megváltoztatjuk a hivatalos nyelvet vagy a közigazgatás nyelvét?”

– tette fel a kérdést hétfőn a Realitatea tévében Ludovic Orban.

Az Agerpres beszámnolója szerint a PNL elnöke kifejtette: nem fogadhatsz el egy ilyen módosítást, amelyet utólag értelmezni lehet, s

amely lehetővé teszi az ország minden településén, hogy „áldozatként állítsák be egyesek magukat”.

„Nem lehet elfogadni! Véleményem szerint ez a szöveg alkotmányellenes, és ellentmond az európai normáknak” – jelentette ki Orban.

A liberális pártelnök úgy vélte, a PSD mindent megtenne, csak hogy hatalmon maradjon. „Látszik, hogy a PSD az ördöggel is szövetséget kötne, csak hogy hatalmon maradjon. Mindent megadnának mindenkinek, hogy megtartsák a hatalmat” – hangoztatta Orban.

A PNL elnöke azt mondta: a liberálisok nem fogják megszavazni a javaslatot. Orban úgy véli: ilyen fontos törvényeket, amelyek tudomása szerint nem is szerepeltek a bizottságok napirendjén, nem lehet „az idő nyomása alatt” megszavazni.

A képviselőház jogi, emberjogi és közigazgatási bizottsága elhalasztotta hétfőn az RMDSZ által benyújtott törvénytervezet vitáját. A tervezet szerint a helyi hatóságoknak lehetővé kellene tenniük az anyanyelv használatát azokon a településeken, ahol egy kisebbség számaránya eléri a 10 százalékot. Jelenleg ez a küszöb 20 százalék. Kedden folytatják a vitát. A terveztet a képviselőház tárgyalja elsőnek, a végső döntést a szenátus hozza meg.

Forrás: Orban: alkotmányellenes az RMDSZ közigazgatási törvényt módosító javaslata

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: