//
most olvassa...
Igazságügy, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Politika, Visszaszolgáltatások

Ügyészségi eljárás indult a Kövesinek tulajdonított hangfelvételek kapcsán – Krónika

Kivizsgálást indított a bukaresti legfőbb ügyészség hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) feljelentése nyomán a Laura Codruţa Kövesi vezető ügyésszel kapcsolatos hangfelvétel ügyében. A nyomozó hatóság bejelentette: a hatóság megtévesztésének gyanújával folytat eljárást, amely hamis bizonyítékok gyártásában nyilvánul meg.

(kronika.ro)

A DNA hétfőn jelentette be, hogy a legfőbb ügyészséghez fordul a Laura Codruţa Kövesi főügyésszel kapcsolatos hangfelvétel ügyében. A korrupcióellenes ügyészség közleménye szerint a hangfelvétel valóban elhangzott beszédrészletek és ezek közé beékelt szövegrészek „kompilációja”, amellyel azt a látszatot kívánják kelteni, hogy a korrupcióellenes főügyész felszólítására indítanak vizsgálatot bizonyos személyek ellen, illetve hogy a főügyész szabja meg a bűnvádi eljárás menetét.

„Ezért ez esetben felmerülhet a bűnüldöző szervek megtévesztésének a gyanúja” – állítja a DNA.

A közlemény hozzáteszi, mivel azokon a munkaüléseken, amelyeken a felvételen is hallható részletek elhangzottak, az ügyészség egyik alosztályának belső ügyeiről tárgyaltak, felmerül a nem a nyilvánosságnak szánt információk közvetlen vagy közvetett módon való felhasználásának gyanúja is.

A DNA szerint a felvételek Laura Codruţa Kövesi, két főügyészhelyettes és két alosztály ügyészei részvételével tartott gyűléseken készültek, amelyekre idén március 30-án került sor. Ezeken a jegyzőkönyvek tanúsága szerint többek között „a bűnvádi eljárások operativitásáról, a bizonyítékok begyűjtésének üteméről, a bűnvádi eljárás szabályainak szigorú betartásáról” esett szó. Ugyanakkor a főügyész azt kérte a gyűlésen vezető beosztású beosztottjaitól, kövessék figyelemmel a kivizsgálás alatt álló ügyeket. „Mindezek menedzseri hatáskörének természetes és felelős gyakorlásáról tanúskodnak” – mutat rá a vádhatóság közleménye, amely szerint az ülésen megállapították, hogy a DNA keretében működő egyik ügyosztálynak 42 olyan kivizsgálás alatt álló ügye volt annak idején, amelyekben több mint 4 éve kezdték el a bűnvádi eljárást, 30 dosszié több mint ötéves volt, 22 ügyben pedig több mint hat éve nyomoztak.

A közlemény hangsúlyozza: a közzétett felvételek nem hitelesek, bizonyos részek külön-külön elhangzott, és utólag egymás mellé vágott kijelentésekből állnak, ugyanakkor olyan kifejezések is hallhatók, amelyeket a korrupcióellenes főügyész sosem használt. A közlemény fel is sorolja ezeket. A DNA ugyanakkor az Igazságszolgáltatási Felügyeletnél is panaszt tett az ügyben, hangsúlyozva, hogy a hangfelvétel kompiláció, és azzal az egyértelmű céllal készült, hogy hamis képet fessen a DNA tevékenységéről.

A România hírtelevízió által nyilvánosságra hozott egyik hangfelvételen Kövesi kijelenti: azt szeretné, ha Jean Uncheșelu DNA-ügyész – aki az akkor kormányfői tisztségben lévő Victor Ponta ellen 2015-ben bűnvádi eljárást indított – „eljutna a miniszterelnökig, aki aláírta a szerződéseket azoknak a házaknak az ügyében”. Általános értelmezés szerint Sorin Grindeanu jelenlegi kormányfőről van szó, akiről felmerült, hogy temesvári alpolgármesterként illegális visszaszolgáltatásokhoz járult hozzá. A politikus tagadta a vádat.

Forrás: Ügyészségi eljárás indult a Kövesinek tulajdonított hangfelvételek kapcsán

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: