//
most olvassa...
Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika

Dragnea vagy Grindeanu? Parlamenti szakaszába kerül a PSD-s belháború – Krónika/MTI

A kétkamarás bukaresti parlament szerdai együttes ülésén szavaznak a képviselők és szenátorok arról a bizalmatlansági indítványról, amellyel a támogatás nélkül maradt, de távozni nem hajlandó Sorin Grindeanu miniszterelnököt akarja eltávolítani tisztségéből a szociálliberális kormánykoalíció.

(kronika.ro/Agerpres)

A kormány menesztéséhez minősített többség, vagyis – nem a jelen lévők, hanem – a törvényhozók összlétszáma többségének, vagyis legalább 233 törvényhozónak a támogató szavazata szükséges. A kabinet leváltása szempontjából lényegtelen, hogy lesznek-e ellenszavazatok, vagy tartózkodók.

Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy a két koalíciós párt – a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a mandátumok kevesebb mint 6 százalékával rendelkező Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva múlt héten megvonta bizalmát a januárban beiktatott Sorin Grindeanu kormányától. Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével a kormány valamennyi minisztere beterjesztette lemondását, de még egyiküket sem mentette fel tisztségéből Klaus Johannis államfő.

Grindeanu a PSD érdekeire hivatkozva tagadta meg lemondását, azt állítva, hogy Liviu Dragnea pártelnök csak hataloméhsége miatt akarja eltávolítani a kormány éléről, amiért szembe mert szállni vele.

A kormányfő azzal érvel, hogy eltávolításával ismét a párt politikai ellenfelét, a jobboldali Klaus Johannis államfőt hozzák helyzetbe, akit semmi sem kötelez arra, hogy elfogadja a PSD következő kormányfőjelöltjét. A lázadó kormányfő mellé állt a jelenleg mellőzött, a mostani pártvezetéssel nyílt konfliktusban lévő Victor Ponta volt miniszterelnök is, aki Dragnea ellen próbálja lázítani szociáldemokrata képviselőtársait. A PSD vezetése mindkettőjüket kizárta a PSD-ből, ennek jogosságát azonban az érintettek vitatják.

Mivel a kormányfőt csak a parlament foszthatja meg mandátumától, a PSD–ALDE-koalíció kénytelen volt bizalmatlansági indítványt beterjeszteni saját miniszterelnöke ellen. A jobbközép ellenzéki pártok élesen bírálják a PSD-t, amiért „a párton belüli klánok” belharcát „a parlament kupolája alá hozta”, és úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a szavazásán. A szociálliberális kormánykoalíció így nem remélhet támogatást kegyvesztett miniszterelnöke leváltásához az ellenzéktől, de még az RMDSZ-től sem, amellyel a tavaly decemberi parlamenti választások után parlamenti együttműködésről kötött megállapodást.

Az RMDSZ eredetileg nem zárkózott el attól, hogy döntő módon befolyásolja a PSD-n belüli konfliktus kimenetelét és megpróbálta a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére kihasználni a kormányválságot. Az ellenzéki pártok és a román sajtó azonban magyarellenes hangulatkeltéssel reagáltak az egyezkedések hírére, a nemzeti érdekek elárulásával megvádolt kormánykoalíció pedig levette a napirendről azokat az RMDSZ-törvénytervezeteket, amelyeket az RMDSZ-támogatás reményében hétfőn és kedden megsürgetett. A szövetség képviselőházi és szenátusi frakciójának együttes ülése kedden egyhangúlag úgy döntött, a szövetség törvényhozói nem vesznek részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán.

A szociálliberális koalíciónak (Ponta és az ALDE néhány két korábban kizárt képviselője nélkül) elvileg 11-gyel több törvényhozója van, mint amennyi Grindeanu megbuktatáshoz szükséges, de nem biztos, hogy a Grindeanu–Ponta-páros lázítása közepette valamennyiükre számíthat. Nagy kérdőjel, hogy a nem magyar kisebbségi frakció 17 tagja hogyan voksol. A kisebbségi képviselők mindegyike ugyanis saját belátása szerint, titkosan szavaz, a frakciónak nincs egységesen felvállalt álláspontja. Ilyen körülmények között néhány szavazaton múlhat majd az, hogy tisztségben marad vagy megbukik szerdán a hivatalosan még tisztségben lévő, valójában a működőképesség határára került Grindeanu-kormány.

Forrás: Dragnea vagy Grindeanu? Parlamenti szakaszába kerül a PSD-s belháború

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: