//
most olvassa...
Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Nemzeti ünnepek, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Kelemen: nem veszünk részt a bizalmatlansági indítvány vitáján – Krónika

Nem vesz részt az RMDSZ a Sorin Grindeanu vezette kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány szerdai parlamenti vitáján – jelentette be kedden Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke a szövetség frakcióinak együttes ülését követően ismertette az alakulat döntését.

(kronika.ro/Biró István)

Kelemen Hunor tájékoztatása szerint az RMDSZ vezetősége egyhangúlag döntött arról, hogy a magyar képviselők és szenátorok nem vesznek részt a szavazáson. Kelemen élesen bírálta azokat a „szolgálatos nacionalistákat”, akik szerinte azután „aktiválták” magukat, hogy az RMDSZ tárgyalásokba bocsátkozott a Szociáldemokrata Párttal (PSD). A politikus ismertette azt is, hogy a kormányválság kapcsán folytatott egyeztetések kudarcba fulladása ellenére érvényben marad az RMDSZ és a balliberális koalíció pártjai által a decemberi választások után kötött parlamenti együttműködési megállapodás. A paktumot a parlamenti ülésszak végén fogja kiértékelni a szövetség.

„Az RMDSZ nem fog szavazni se Dragneára, se Grindeanura, ugyanakkor egyikőjük ellen sem, bennünket egyik tábor sem győzött meg. Mi senkivel sem folytattumnk alkudozást, mi egyeztettünk, ami óriási különbség” – nyilatkozta újságíróknak Kelemen Hunor az együttes frakcióülés után.

A politikus hozzátette, az alakulat azt az elvet követi, hogy nem avatkozik bele egyetlen párt belügyébe sem.

Az RMDSZ elnöke mindazonáltal élesen bírálta Traian Băsescu volt államfőt nacionalista kirohanása miatt. „Traian Băsescu ma felelőtlen nyilatkozatot tett, holott kétszer koldult a magyarok és a székelyek szavazataiért, amíg elnök volt” – fogalmazott Kelemen.

Keddi Facebook-bejegyzésében a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöke azzal vádolta a PSD–ALDE-koalíciót alkotó pártokat, hogy a román trikolór helyett Székelyföld zászlóját tűzik ki. „Dragnea és Tăriceanu eladják az ország történelmét az RMDSZ szavazataiért cserébe. A gazemberek úgy tesznek, mintha elfelejtenék, hogy 1848. március 15-én a pesti országgyűlés többek között megszavazta Erdély Magyarországhoz csatolását. Iancu mócainak és más románoknak, szászoknak kellett harcolniuk, hogy Erdély ne legyen Nagy-Magyarország része” – írta a volt államfő. Szerinte a magyar grófok seregei erdélyi románok tízezreit ölték meg, egész falvakat töröltek el a föld színéről, románok százezrei kényszerültek száműzetésbe. Băsescu közölte azt is: a romániai magyarokat senki nem akadályozza meg abban, hogy Budapesten ünnepeljék március 15-ét.

Forrás: Kelemen: nem veszünk részt a bizalmatlansági indítvány vitáján

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: