//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Befektetések, Gazdaság, Kormányzás, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika

Válság, te drága! – e-nepujsag.ro

A dolgok keddi lapzártakori állása szerint szerdán szavaznak a parlamentben a kormány elleni bizalmatlansági indítványról. Történjen bármi, egy biztos: a cirkusz vége még messze van, és ennek a politikai háborúnak vaskos számlája lesz, amit szokás szerint az adófizető törleszt.

Efelett érdemes lenne legalább annyira felháborodni, mint azt sokan tették az utóbbi napok alkudozásai kapcsán feléledt magyarellenes kórus margóján. Mert azt már megszokhattuk, hogy a balkáni politikában ha egyszer hatalomról van szó, akkor bárki, bármikor, bárkivel hajlandó összeborulni, de shakespeare-i drámákat megszégyenítő stílusban összeveszni is.

Ami viszont mind a felszíni nyilatkozatokat túlzottan komolyan vevőknek, mind a háttérbe valamennyire belelátók döbbenten bámuló tömegének egyaránt fájni fog, az a válság gazdasági költsége. A napokban jelent meg egy civil elemzés a román államadósság kamatterheinek változásáról. Mint ebből kiderül, a nemrég még a hátát tartó párt szerint is kiváló kormány regnálásának fél éve alatt a román állam által felvett hitelek kamatai jelentősen emelkedtek. A földrész e fertályán gyakorlatilag csak a lélegeztetőgéppel életben tartott, szavahihetőségét rég eljátszott görög gazdaságnak adnak drágább hitelt, mint a felelőtlen kampánnyal hatalmat szerzett és azóta is minimum nyilatkozati szinten osztogatási lázban égő román kormánynak. Az elemzők szerint ez az utóbbi féléves kamatemelkedés a hitelszerződések megújítása révén görgetett adóssághalmaznál mintegy 450 millió eurós többletterhet jelent, aminek a törlesztésébe azok az adófizetők is be kell szálljanak, akik az üres ígéreteken kívül semmit nem kaptak a kormányzattól. Ezt persze a gazdasági növekedésről mesélő politikusok soha nem szokták részletezni.

A mostani cirkusznak a konkrét ára a napokban fog kiderülni, amikor a szakfórumokon közzéteszik a negyedévente frissített kamatlábak júniusi értékét. Az elemzők szerint ez a csekk is tízmilliós nagyságrendű lesz euróban számítva, és további rossz hír az is, hogy a teljes állami adóssághalmazon belül gyorsabban növekszik a rendszerint magasabb kamatú rövid lejáratú hitelek aránya.

Vagyis, ha az utóbbi fél évet nézzük, akkor szinte az ismert észak-erdélyi autópályaszakasz árát sikerült elegáns ívben kihajítani az ablakon a gazdaságpolitikai szempontból bohózatba illő kormányzással és a hatalmi játszmákon kívül mással nem indokolható politikai válsággal. Ennek a kormánynak a kabaréba illően zajló kirúgásánál csak a beiktatása volt nagyobb hiba, de a bohózaton még őszintén nevetni sem lehet, mert a mostani politikai gáton nincs olyan legény, aki az amúgy kedvező gazdasági szeleket az életszínvonalunk vitorlájába tudná fogni.

Forrás: Válság, te drága! | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: