//
most olvassa...
Cotroceni, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Hétfőn nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét a szociálliberális koalíció – Krónika

A romániai szociálliberális koalíció folytatni akarja a kormányzást, ennek érdekében hétfőn a koalíciós pártok egy közös miniszterelnök-jelöltet javasolnak Klaus Iohannis államfőnek – jelentette be szerdán Liviu Dragnea, a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Liviu Dragnea (kronika.ro/MTI – Baranyi Ildikó)

Amint arról beszámoltunk, a bukaresti parlament szerdán bizalmatlansági indítványt fogadott el, visszavonva Sorin Grindeanu miniszterelnök megbízatását, aki nem volt hajlandó önként lemondani a PSD–ALDE koalíció politikai támogatásának elvesztése után.

A PSD elnöke az MTI szerint bocsánatot kért a választóktól azért a hibáért, amelyet annak idején Grindeanu miniszterelnöki tisztségre javasolásával követett el. Azt ígérte: ezúttal négy javaslatot is előterjeszt a hétvégén a pártvezetésnek, majd vasárnap szavazással döntetek arról, kit javasolnak miniszterelnöknek.

Dragnea szerint még nem döntöttek arról, hogy más politikai alakulatokat is megpróbálnak-e bevonni a kormányzásba. Megerősítette:

érvényesnek tekinti az RMDSZ fél éve kötött parlamenti együttműködési megállapodást.

Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy ő vagy koalíciós partnere – Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke – törvénytervezetekkel folytatott volna cserekereskedelmet az RMDSZ-szel annak érdekében, hogy a magyar törvényhozók szavazataikkal segítsék a kormány megbuktatását.

Dragnea újságírói felvetésre reagálva azt is elutasította, hogy a Grindeanut támogatók lemorzsolódása miatt meggyengült volna a koalíció, és így kérdésessé válhat egy következő PSD–ALDE kormány parlamenti támogatottsága. Szerinte egy új kormány beiktatásánál

nem lesz gond a többség biztosításával”.

A pártelnök egyik bizalmasa, Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter korábban azt bizonygatta a sajtónak, hogy a nem magyar kisebbségi frakciótól kapott támogatás nélkül is a PSD-ALDE a szükséges 233-nál eggyel több törvényhozót tudott mozgósítani Grindeanu leváltására. Ezzel azonban elismerte, hogy

a kormánykoalíció korábbi 14 fős többsége egyetlen képviselőre apadt,

és a bizalmatlansági indítvány csak azért kapott 241 szavazatot, mert hét kisebbségi honatya is támogatta. A szerdai bizalmatlansági szavazáson a jobbközép ellenzék és az RMDSZ törvényhozói nem adták le szavazatukat.

Az elnöki hivatal szóvivője szerdán közülte: az államfő a hét második felében a brüsszeli uniós csúcson vesz részt, és hétfőn kezdi meg a konzultációkat a parlamenti pártokkal egy új kormány kialakításáról.

Forrás: Hétfőn nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét a szociálliberális koalíció

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: