//
most olvassa...
Cotroceni, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Média, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Pártkatonák tündöklése – Háromszék

A szociálliberális koalíció megszabadult Grindeanutól, Pontától és velük együtt saját kormányától, ám igazi terheiktől képtelenek megszabadulni. Politikai alakulatuk ugyanis kommunista időket és annak pártját, szolgálóit idézi erőteljesen, s minden álságos jóléti ígéretük ellenére féléves kormányzásuk fokozta a zűrzavart, növelte a kiszámíthatatlanságot. Igaz, e napokban az ellenzék oly mértékben élesztette fel a primitív, elvakult és vad nacionalizmust, hogy maga a mester, Vadim is büszke lehetne tanítványaira.

Dragneáék némi feszültség, nem túl erős parlamenti ellenzéki össztűz után újra meg­könnyebbülhettek és ölelkezhettek a pulpitus előtt. A pártfegyelem eredményesnek bizonyult – még a titkosnak csúfolt szavazást is úgy alakították fehér és fekete golyócskáikkal, hogy mindenki ellenőrizhető legyen –, Grindeanu és Ponta pedig nem tudott felülkerekedni a leghűségesebb csatlósokon. A bizalmatlansági indítvány vitájában Dragnea újra jóléti intézkedéseket ígért, és furcsa módon a jogállamiság megerősítését. Az RMDSZ távol maradt e cirkusztól, Băsescu szerint a szociáldemokraták bebizonyították kormányzási alkalmatlanságukat, a liberálisok pedig maffiózókra jellemző leszámolásként értékelték a történteket. Bár lehetett volna erősebb, Grindeanu nem igazán tündökölt, a tizenhármas kormányrendeletre csak haloványan utalt anélkül, hogy mélyebbre ásott volna a büntetőjog módosítása körüli posványban. Pedig megtehette volna.

Megszabadultunk Grindeanu és Ponta bandájától, következő lépésben meg kell szabadulnunk a Dragnea, Olguţa és Firea féle társaságtól is – értékelte a történteket a liberálisok új elnöke, Ludovic Orban. Vélhetően ezt a célt tűzi majd zászlajára az amúgy ugyanannyira hiteltelen ellenzék, noha a szociálliberális tömörülés továbbra is parlamenti többséggel rendelkezik. Ám a tegnap oly nagy boldogságot színlelő Dragnea-tábor mégsem érezheti magát igazán nyeregben, egyrészt azért, mert csak szigorú felügyelet és ellenőrzés mellett sikerült megőrizni a hatalmat, jelezve, nagyon félnek az árulóktól; másrészt, az új miniszterelnök kijelölésénél újra az államfő térfelén pattog a labda. Ha Iohannis netán azt mondaná a meggyengült szociálliberálisoknak, egyszer már eljátszották a bizalmat, nem alaptalanul tenné.

Vélhetően mind az államfő, mind a tegnap csatát nyerő politikusok arra törekednek majd, hogy lezárják ezt a sajátosan hazai politikai cirkuszt. Ám béke továbbra sem lesz: akik eddig minden áron el akarták kerülni, hogy az érvényben lévő büntetőjog alapján elítélhetővé váljanak, továbbra sem mondanak le elképzeléseikről, továbbra is a büntetés elkerülése lesz fő célkitűzésük, minden más népjóléti látszatintézkedés ellenére.

Jöhet tehát új kormány, lehetnek újabb hangzatos ígéretek, de marad a bizonytalanság, marad az eredeti román demokrácia elvtelen szolgálókkal és harmadosztályú pártkatonákkal.

Forrás: Pártkatonák tündöklése – 2017. június 22., csütörtök – Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: