//
most olvassa...
Cotroceni, Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika

Csak egy felvonás – e-nepujsag.ro

Pirruszinak bizonyulható győzelmet aratott szerdán a pártelnök a szociáldemokrata belháborúban, de a kormány megbuktatása még csak az első felvonás volt a nyár politikai játszmájában, ahol mostantól már az elnöknek is osztanak lapot.

A következő felvonás hétfőn kezdődik a kormányalakítási tárgyalásokkal, és az új kormány parlamenti bizalmi szavazásával kellene zárulnia, de meglehet, hogy ez nem megy majd gyorsan, és harmadik felvonásként akár az előrehozott választások sem zárhatók ki.

A szocdemek belharcából a győztes is megtépázva került ki, amiről egyrészt az is árulkodik, hogy a bizalmatlansági indítványról a szokástól eltérően nyíltan kellett szavaznia a teljes koalíciós tábornak. A hétfőn esedékes elnöki konzultációkig még változhatnak is az erőviszonyok, mert ebből a belviszályból az ellenzék is próbálhat hasznot húzni a diktatórikus pártvezetéssel elégedetlen honatyák és -anyák elcsábításával.

Hétfőn a pártokkal folytatott elnöki konzultációk után már lehet sejtésünk az erővonalak esetleges változásáról és a lehetséges kormányfőjelöltekről. Mert nem törvényszerű, hogy a mostani koalíció jelöltje kapjon kormányalakítási megbízást az államfőtől, akinek a sajátos regáti alkotmány tág mozgásteret biztosít ebben a kérdésben.

Lehet tehát még itt felfordulás jócskán, de a legkisebb esély talán az előrehozott választásokra van. Lehet, hogy a koalíció börtönrácsok árnyékában hatalmaskodó vezérei így gondolták ki, hogy a lázadozó kormányfőt addig kell megrekcumozni, amíg az ellenzék a saját bajaival van elfoglalva. Mert elnézve, hogy a liberálisok alig pár napja választottak új pártelnököt, akinek a csapata még alig alakult meg, az országmentőket meg ideiglenes elnök vezeti az alapító atya távozása után, szocdem szemszögből ennek a semmilyen észérvvel nem magyarázható krízisnek az időzítése tökéletes. Pedig egy ilyen esetben, amikor egy választásokat nyert koalíció a saját kormánya alól azért rántja ki a szőnyeget, mert az nem viselkedik elég szolgaian, és így bebizonyítja, hogy semmilyen szempontból nem méltó a kormányzásra, a leglogikusabb megoldás az előrehozott választás lenne. De ez most sem a számos hazugságon rajtakapott kormányosoknak, sem a saját bajaikkal még eléggé elfoglalt ellenzéknek nem érné meg, nem is beszélve a parlamenti helyekért köteges áldozatokat hozott képviselőkről. Így szinte biztos, hogy a cirkusz második felvonása legkésőbb a második kormányfőjelölt megbízásával véget ér, és nem lesz premierként parlamentoszlatás és előrehozott választás, ha már kormánytöbbség által buktatott kormányban jegyeztünk egy premiert. És így lesz fontos játékos az elnök, aki mögül a tisztújításkor épp kiszálltak a liberálisok.

Forrás: Csak egy felvonás | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: