//
most olvassa...
Felsőoktatás, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Véget kell vetni az őrületnek! – Adevărul blog

Már önmagában az súlyos dolog, hogy Liviu Dragnea egy rendkívül érzékeny törvényért cserébe akarta megszerezni az RMDSZ támogatását. Eddig egyetlen politikai szervezet sem lépte át egyéni és csoportérdekből az ország alapvető érdekeinek vörös vonalait.

(adevarul.ro)

A kisebbségek jogállásáról szóló törvényt éppen az RMDSZ-es tervezet egyes elfogadhatatlan rendelkezései miatt jegelik már több mint 10 éve.

Az jó dolog, hogy a PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) és RMDSZ közötti megbeszélések nem vezettek megállapodáshoz. De hogyan válhat Románia jövője politikai alku tárgyává azért, hogy emberek egy csoportja, vagy a velük szemben állók hatalmon maradhassanak? Miként tudja megmagyarázni a PSD azt a súlyos kisiklást, amibe a párt belement? Mikor vitatták meg a vezető fórumok a tárgyalások megkezdését e témában az RMDSZ-szel? Hogyan foglaltak volna állást egy ilyen szavazáson az erdélyi parlamenti képviselők? Mikor és milyen szervében döntötte el párt az ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatos álláspontját? A legutóbbi választáson e törvény rendelkezéseiről is szavaztak a választók?

Egy kisebbségek jogállásáról szóló törvényt meg lehet és normálisan meg is kell vitatni a Parlamentben, de ezt nem lehet sürgősségi eljárás formájában, egy politikai támogatás áraként megtenni! Ezt tökéletesen bizonyítja az, hogy a megbeszélések nem vezettek eredményre. Nem a kisebbségi jogok elutasításáról van szó, hanem bizonyos kényes egyensúlyok megőrzéséről, ezt pedig csak nyugodt, minden érvet felsorakoztató megbeszélésekkel lehet megtenni.

Veszélyes utakra tévedt a bukaresti politikai válság. Itt már nem egy viharról van szó a hatalom lavórjában. A PSD-nek véget kell vetnie ennek a politikai felelőtlenségi vitustáncnak.

Egy minimális felelősségérzet párbeszéd megnyitását tenné szükségessé a párton belül. Ha a PSD ezt nem fogja fel, akkor robbanékony belső helyzet felé halad, megsemmisítéssel fenyegetve a pártot. Sorin Grindeanu tett egy javaslatot, nevezetesen azt, hogy ő és Liviu Dragnea is egyidejűleg mondjanak le. Liviu Dragnea számára most ez tűnik a legbecsületesebb megoldásnak. Az RMDSZ-es történet után a PSD politikailag elszigetelődött. Ugyancsak egyre nagyobb annak az esélye, hogy elbukik a bizalmatlansági indítvány.

Dragnea számára ez a karrier végét jelentené. A PSD-nek el kell viselnie azt a legfőbb megaláztatást, hogy nem képes megbuktatni a saját kormányát. De a PSD-nek akkor is nagy gondot okoz majd a belső béke helyreállítása, ha átmegy az indítvány, mert belépnek a kormányfő-jelölt kiválasztásának szakaszába, tehát, a játékba Iohannis elnököt is bevonják. A kormányzás lehetőségének elvesztése egyáltalán nem javít majd a PSD-tagok amúgy is súlyosan megroggyant kohézióján.

Minden lehetőség elemzése azt mutatja, hogy a PSD számára az indítvány visszavonása és a két tábor közötti közvetlen tárgyalások megkezdése jelenti a legkevésbé káros kiutat.

Ion M. Ioniţă

adevarul.ro, 2017. június 20., 13:17

Nebunia trebuie oprită!

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: