//
most olvassa...
Kárpát-medencei körkép, Középkor, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Művelődés, Politika, Történelem, Zene/tánc

Balog Zoltán az Omega-koncert előtt: Váradon Szent László jelenti az „alfát” – Krónika

Nagyváradon a városalapító Szent László király személye jelenti „az alfát”, a kiindulópontot – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap, a partiumi városban rendezett Szent László Napok záróestéjén.

(kronika.ro/MTI – Czeglédi Zsolt)

A politikus az MTI szerint emlékeztetett, hogy a magyar kormány kétmilliárd forinttal támogatja a nagyváradi püspöki palota felújítását, Szent László örökségének megerősítését. A támogatást a Bethlen Gábor Alapon keresztül folyósítják majd.

A tárcavezető az ötödik alkalommal megrendezett nagyváradi Szent László Napok zárása alkalmából mondott beszédében felidézett a magyar király halálához kötődő legendát, amely szerint Szent László holttestét a nagy meleg miatt a katonák nem akarták Váradra elvinni, Fehérváron akarták eltemetni. Ám egy éjjel az uralkodó holttestét szállító szekér – a legendárium szerint lovak és hajtók nélkül – elhagyta Fehérvárt és hazatért Nagyváradra.

Zatykó Gyula és Balog Zoltán (kronika.ro/MTI – Czeglédi Zsolt)

A miniszter a teljesen megtelt várudvaron kijelentette, a magyaroknak is így kell megtalálniuk az utat egymás felé. A tízezreket megmozgató kulturális fesztivál főszervezője, Zatykó Gyula elmondta: jövőre is megszervezik a Szent László Napokat.

A beszédeket követően – Nagyváradon először – az Omega együttes adott koncertet.

Kóbor János az Omega koncertjén (kronika.ro/MTI – Czeglédi Zsolt)

2017-et Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából nyilvánították Szent László-emlékévvé.

Nagyváradon június 19. és 25. között tartották a Szent LászlóNapokat. Zatykó Gyula főszervező szerint az ötödik éve megrendezett programsorozat minőségi kultúrát és szórakozást kínál, hidat teremt a nagyváradi románok és magyarok, a Nagyváradon és a környéken élők, valamint Nagyvárad és a határ mentén élő magyarországiak között.

Forrás: Balog Zoltán az Omega-koncert előtt: Váradon Szent László jelenti az „alfát”

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: