//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Művelődés, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Csoma kiakadt, hogy vasgárdista szimpatizáns viszi a kultúrát a kolozsvári városházán – Krónika

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője szerint a román vasgárdista mozgalom értékeit képviselő Ioan Vasile Ţenének nem lenne szabad betöltenie Kolozsvár kulturális főosztályának vezetői tisztségét.

Csoma Botond szerint nem hagyják annyiban a dolgot (kronika.ro)

A honatya elfogadhatatlannak tartja, hogy egy interetnikus párbeszédre, toleranciára törekvő városban olyan személy vezesse a polgármesteri hivatal kulturális főosztályát, aki számtalanszor diszkriminatív és sértő megjegyzést tett a kisebbségek kapcsán.

„Antonescu marsall nagy csodálója, a román vasgárda mozgalom értékeit képviselő Ioan Vasile Ţene nem lehet Kolozsvár oktatási, kulturális, vallási, sport és szociális kérdésekkel foglalkozó iroda vezetője” – idézte az RMDSZ pénteki hírlevele Csoma Botondot.

A politikus azt követően foglalt állást az ügyben, hogy tudomására jutott: a tisztviselő nyerte meg a kulturális főosztály élére kiírt versenyvizsgát.

Mint arra Csoma Botond rámutatott: pár évvel ezelőtt Ioan Vasile Ţene újságírónak az Országos Diszkiminációellenes Tanácsba való bekerülését több emberjogi szervezet ellenezte, ennek kapcsán felháborodását is kifejezve.

„Meggyőződésünk, hogy egy szélsőséges nézeteket valló személy sem a diszkriminációellenes tanács, sem Kolozsvár kulturális főosztályának vezetője nem lehet. A kisebbségi közösségekre, így a magyar emberekre nézve is sértő és elfogadhatatlan, hogy egy vezetői pozíciót betöltő köztisztviselő eddigi pályája során xenofób, antiszemita, sértő vagy egyenesen uszító magatartással nyilvánuljon meg, bármely nemzeti, etnikai vagy vallási kisebbség irányába” – tette hozzá Csoma Botond.

A parlamenti képviselő kiemelte: az RMDSZ Kolozs megyei szervezete elhatárolódik Ionuţ Tenétől, akit teljesen alkalmatlannak tart a város oktatási, kulturális, vallási, sport és szociális kérdésekkel foglalkozó irodavezetői tisztség betöltésére. Csoma szerint az alakulat „megfelelő lépéseket tesz a helyzet orvoslását illetően”.

Forrás: Csoma kiakadt, hogy vasgárdista szimpatizáns viszi a kultúrát a kolozsvári városházán

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: