//
most olvassa...
Emberi jogok, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Ez is aktuális – e-nepujsag.ro

Aktuális a kormányalakítás, az újabb kánikulahullám, de épp ennyire aktuális a családon belüli erőszak jelensége. A hét végén bemutatott statisztikai adatok szerint Romániában a nők egyharmada válik a családon belüli erőszak áldozatává. A legsúlyosabb, hogy többségük nem is tudja, hogyan védekezhetne az agresszió ellen. A helyzetet súlyosbítja, hogy kevés az olyan intézmény, amely támogatást nyújthatna a bajba jutott és kiszolgáltatott áldozatoknak.

Az Eurobarométer tavalyi felmérése alapján Románia a leginkább hajlamos az EU-tagállamok közül, hogy a bántalmazást vagy nemi erőszakot az áldozat számlájára írja. Főként falun „hagyomány” a családon belüli erőszak, amely generációról generációra „öröklődik”, sokak szerint „ez az élet rendje”.

Sajnálatos, hogy mind a törvények, mind a társadalom elnéző a családi erőszakkal szemben. Tavaly csupán 89 személy volt börtönben családon belüli agresszivitás miatt, miközben a rendőrségre évente közel 20.000 panaszt tesznek le, nem beszélve azokról az esetekről, amikor az áldozat nem tesz feljelentést. Az is köztudott, hogy Romániában évente legalább kétszázan halnak meg a családon belüli erőszak áldozataként, és ennél jóval nagyobb azoknak a száma, akik fenyegetésben élnek, akiket rendszeresen bántalmaznak.

Az RMDSZ-képviselők törvénytervezetben szorgalmazzák a családon belüli erőszak visszaszorítását, illetve azt, hogy az azonnali távoltartási rendelet, a rendőrség azonnali közbelépése és az erőszakot elkövető személy büntethetősége sokkal könnyebb legyen. A szenátus nemrég fogadta el a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzésére és felszámolására vonatkozó Isztambuli Egyezmény romániai ratifikálására vonatkozó törvénytervezetet. Tehát nem is az a gond, hogy nincsenek jogszabályok. Inkább az, hogy nem tartják be őket.

Az sem mellékes, hogy a sok egyéb büntetés mellett a családon belüli erőszak miatt is kártérítést kell fizetnie Romániának. Példának okáért közel tízezer eurós kártérítés kifizetésére kötelezte májusban Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága egy Hunyad megyei nő ügyében, mivel a hazai hatóságok nem hozták meg a szükséges intézkedéseket, miután jelentette, hogy a férje több esetben is erőszakosan viselkedett vele, és sorozatosan fenyegette. A kormány – jellemző a román hatóságok hozzáállására – fellebbezett a döntés ellen, amelyet alaptalannak, az összeget pedig túlzottnak minősítette.

Emlékeztetünk, hogy Románia csatlakozott az Európai Tanács konvenciójához, amely értelmében az országnak korábban a jogszabályokban nem szereplő bűncselekményi formákat kell megfogalmaznia, és sürgetnie az összes illetékes állami szerv és szolgálat bevonását annak érdekében, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszak ellen összehangolt módon lépjenek fel.

Forrás: Ez is aktuális | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: