//
most olvassa...
Emberi jogok, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Pártok, Politika

Készül a párttörvény Kotleba ellen – ujszo.com

Már ősszel a parlament elé kerülhet a párttörvény módosítása, mely alapján eltilthatják a politizálástól egy bíróság által feloszlatott párt politikusait. Ez a módosítás elsősorban a Marian Kotlebát és a szélsőséges ĽSNS politikusait érintené érzékenyen, akik így pártjuk megszüntetése esetében „pótpártjukban” sem működhetnének tovább.

Törvénnyel akadályoznák Kotleba bejutását a parlamentbe (ujszo.com/TASR)

A módosító javaslatot a SNS nyújtaná be – erősítette meg a párt parlamenti frakcióvezetője, Tibor Bernaťák. Elmondása szerint a javaslat nemcsak a fent említett intézkedést vezetné be, hanem szigorúbb feltételeket szabna a pártok jelenlegi működéséhez is: a pártoknak például kötelező tagnyilvántartást kellene vezetniük, a belső problémákat döntőbizottság, a gazdasági tevékenységet pedig revíziós bizottság vizsgálná a pártokon belül. Bernaťák szerint intenzív tárgyalásokra készülnek a törvényről koalíciós partnereikkel.

A megszüntetett pártok politikusainak „eltiltásáról” szóló passzus részletei egyelőre még nem ismertek, most még nem tudni, pontosan hogyan érintené Kotleba pártjának képviselőit, ha a Legfelsőbb Bíróság megszüntetné pártjukat, és az SNS javaslatát elfogadná a parlament.

Kotlebáék pártjának feloszlatására nemrég Jaromír Čižnár főügyész tett javaslatot – akit ezért a ĽSNS képviselői élesen bíráltak a parlamentben. Čižnár kemény szavakkal válaszolt a kritikára a főügyészség 2016-os tevékenységéről szóló jelentés vitájának zárszavában. A főügyész nem érti Kotleba képviselőinek „hisztériáját”. „Úgy beszélnek, mintha már megszüntették volna a pártjukat. Ez még nem történt meg, csak a javaslatot tettük meg, a bíróság fog dönteni” – szögezte le. Hozzátette: Kotlebáék nyilvánosan elismerik pótpártjuk, a Szlovákia Erőd Néppárt létezését, melynek már tagja a ĽSNS több tagja is. „Ha önök a törvény betűje szerint, az alkotmány és a nemzetközi szerződések keretein belül tevékenykednek, azt kérdezem, miért van szükségük pótpártra? Nem értem, ezt önöknek kellene megmagyarázniuk” – mondta a ĽSNS képviselőinek a parlamentben a főügyész. Szerinte Kotlebáékra olyan emberek szavaztak, akik úgy érzik, senki sem törődik velük, vagy nem figyelnek rájuk eléggé. „Ez egy elkeseredett kiáltás volt, meg akarták mutatni a parlamentnek, az egész politikai színtérnek, hogy nem törődnek velük” – vélte Čižnár, akinek a Kotleba-pártot feloszlató javaslatáról a Legfelsőbb Bíróság dönt majd, azt azonban még nem tudni,hogy mikor.

Robert Fico kormányfő szerint a történelmi események gyenge ismerete is hozzájárulhat Kotlebáék népszerűségéhez. Érdekelné például, miért magas Kotlebáék támogatottsága Élesmarton (Ostrý Grúň) és Madarasalján (Kľak), két olyan faluban, melyet a második világháborúban a nácik felperzseltek, lakosait pedig kivégezték. „A múlttal kapcsolatban valahol kudarcot vallottunk, mindannyian. Szerintem hatalmas hiba volt, hogy 1989 után nem szenteltünk elég figyelmet a Szlovák Nemzeti Felkelés témájának” – vélte. Azt a kérdést azonban hárította, hogy a szélsőségeseknek nem inkább az játszik-e a kezére, hogy az illetékesek nem foglalkoznak a Robert Kaliňák belügyminiszterrel, Tibor Gašpar rendőrfőkapitánnyal és Dušan Kováčik speciális ügyésszel kapcsolatos korrupciós ügyekkel. „Mi közük a korrupcióhoz?” – kérdezte, és leszögezte, mindhárman élvezik a bizalmát, az ellenzék pedig csak bizonyítékok nélkül vádaskodik. (SITA, TASR, fm)

Forrás: Készül a párttörvény Kotleba ellen | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: