//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Gazdaság, Külpolitika, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Nekünk is kell a gyógyszerügynökség – ujszo.com

Nagy-Britannia csak a napokban kezdte meg a tárgyalásokat a kilépésről, az Európai Tanács azonban a múlt héten tartott ülésén már két, jelenleg londoni székhelyű uniós intézmény, az európai bankhatóság és a gyógyszerügynökség lehetséges új székhelyéről tárgyalt.

Sobotka, Macron és Fico a múlt heti uniós csúcson (ujszo.com/TASR – AP)

A gyógyszerügynökséget Szlovákia is magának szeretné megszerezni. Jól fizetett munkahelyeket teremtene és egyben az ország unión belüli pozícióját is növelné egy komoly uniós intézmény „megszerzése”. Nagy-Britannia kilépésével most erre lehetőség nyílik, két, jelenleg még londoni székhelyű ügynökségnek – az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) és az Európai Bankhatóságnak (EBH) – ugyanis új székhelyet kell találni. A bankhatóság megszerzésére Szlovákiának semmi esélye – túl nagy falat lenne az országnak –, viszont a gyógyszerügynökség pozsonyi elhelyezésének van reális alapja. Igaz, ezért is jelentkezett szinte minden uniós tagállam. A tanács pénteki nyilatkozata szerint ugyanis „hivatkozik arra a kívánalomra, hogy az ügynökségeket földrajzilag szétszórva helyezzék el, valamint arra a 2003 decemberében kitűzött és 2008-ban megerősített célra, hogy az új ügynökségek székhelyének kijelölésekor prioritást kell élvezniük az újonnan csatlakozott tagállamoknak”. Azt Robert Fico kormányfő is megerősítette az uniós vezetők találkozója után, hogy Szlovákia igényt tart erre az intézményre. „Beadjuk jelentkezésünket a gyógyszerügynökség elhelyezésére, minisztereink Londonba készülnek, az ügynökség elhelyezésének feltételeit akarják megvizsgálni” – jelentette ki Robert Fico. Lapunk információi szerint Tomáš Drucker egészségügyi miniszter már holnap Londonba utazik. Az ügynökség mintegy ezer, magas képzettséget igénylő munkahelyet jelentene, ezeknek azonban csak a töredékét töltené be szlovákiai alkalmazottakkal, az ügynökség ugyanis jó esetben a jelenlegi alkalmazottaival együtt „költözne”. Ennek ellenére ez hatalmas lökést jelenhetne a hazai gyógyszeriparnak és a gyógyszerészetnek általában. Ennek megfelelőek a székhely kiválasztásának kritériumai is.

A legfontosabb kritérium, hogy az ügynökségnek már a brit kilépés pillanatában működőképesnek kell lennie, vagyis garantálni kell a szünetmentes működést, irodák, tárgyalótermek, egy különálló archívum kialakításához elegendő tér kell, nagyteljesítményű távközlési és adattárolási hálózatokkal. Fontos a helyszín megközelíthetősége, az összes uniós tagállam fővárosa és a helyszínhez közel eső repülőterek közötti légi összeköttetések megléte. A dolgozók gyerekeinek biztosítani kell a több oktatási nyelvű iskolákat, valamint házastársaiknak megfelelő munkahelyeket kell kínálni. Csak az utolsó kritérium a már említett földrajzi eloszlás.

Forrás: Nekünk is kell a gyógyszerügynökség | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: