//
most olvassa...
Emberi jogok, Gazdaság, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar-magyar, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Szociálpolitika - Egészségügy

Magyar mindennapok Kárpátalján – Háromszék

Magyar mindennapok Kárpátalján címmel fotókiállítás nyílt hétfőn Budapesten a külgazdasági és külügyminisztérium épületében. Mohai Balázsnak, az MTI/MTVA fotósának képei Beregszászon és környékén készültek az elmúlt hónapokban, és a létminimum alatt élő gyerekek életébe engednek betekintést.

Marcell a kárpátaljai Beregszászon 2017. május 3-án. (3szek.ro/MTI – Mohai Balázs)

„A kiállítás megrendezésével az a célunk, hogy bemutassuk, milyen felfoghatatlan körülmények között élnek honfitársaink alig 300 kilométerre a magyar fővárostól. Kárpátalja legújabb kori története súlyos megrázkódtatásokat hozott és hoz, de sajnos azt látjuk, hogy a nehéz helyzetben lévő Ukrajnában erősödik a magyarellenesség, a hatóságok fellépnek a magyarokkal szemben, rendszeresen vegzálják, intézkedésekkel sújtják őket” – mondta a megnyitón Magyar Levente, a külügyi tárca gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, a tárlat kezdeményezője. A képek a Kárpátaljai Református Egyházkerülethez tartozó, szinte kizárólag magyarok lakta településeken, Asztélyon, Beregardón, Bulcsúban, Dédán, Kígyóson, Macsolán és Makkosjánosiban készültek, ahol mintegy 350–400 gyermek él a létminimumon vagy alatta. A megnyitón Mohai Balázs, az MTI Hemző Károly- és Junior Prima díjas fotográfusa kiemelte: komoly problémát okoz Kárpátalján, hogy családja eltartása érdekében sok szülő kénytelen távol, leginkább külföldön dolgozni. A fotós megjegyezte: a rendkívül nehéz körülmények ellenére erős közösségeket talált az anyag gyűjtésekor, az ott élő emberek mindent megtesznek, hogy biztosítsák az alapvető szükségleteket gyerekeiknek.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az ukrán állam szégyene, ami napjainkban Kárpátalján történik. „Ha nem fog össze hatékonyan a világ magyarsága, hogy kárpátaljai testvéreink segítségére siessen, akkor könnyen lehet, hogy az ott élő magyarok számára az utolsó fejezet zajlik. Ebben e helyzetben a magyar államnak és társadalomnak, magánszemélyeknek és a civil szervezeteknek is kötelességük segíteni” – mondotta.

Forrás: Magyar mindennapok Kárpátalján – 2017. június 28., szerda – Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: