//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Menyhárt szerint tudatosan szegényítették el a magyar régiókat – ujszo.com/MTI

Szlovákiában a déli (magyarok lakta) régiók elszegényítése egy tudatos folyamat a rendszerváltoztatás óta, s ez ellen tenni kell – jelentette ki Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke kedden Dunaszerdahelyen, a felvidéki magyar gazdaság fejlesztésének lehetőségeiről tartott konferencián.

Menyhárt József (ujszo.com – Somogyi Tibor)

Az Új távlatok a Felvidék gazdasági fejlesztésében címmel, a Libertate polgári társulás által szervezett szakmai fórum az elmúlt időszakban gazdaságfejlesztési céllal indított felvidéki kezdeményezések bemutatására szolgál, illetve arra, hogy összehangolja a déli régió gazdasági képviselőinek érdekeit, és teret adjon igényeik megfogalmazásához.

Menyhárt József a Csallóköz központjának számító városban tartott konferencia megnyitóján hangsúlyozta: a felvidéki magyar gazdaság képviselőinek olyan stratégiát kell felvázolniuk, amely hatékonyan tudja ellensúlyozni azt a tudatos folyamatot, amely a magyar régiók elszegényítésének céljával Szlovákiában a rendszerváltoztatás óta zajlik. Rámutatott: ezeknek a stratégiai terveknek a megvalósításával lehet megoldani a déli régió “továbbéltetését”, a magyar közösség gazdasági talpra állítását, ami fontos feltétele annak, hogy a helyi magyarság megőrizze és megerősítse identitását. Kifejtette: a gazdaságerősítés terén a Felvidéken kistérségekben kell gondolkozni, s a tervekben hangsúlyos szerepet kell kapnia a mezőgazdaságnak.

“A munkával hitet kell adni az embereknek, vissza kell vinni hozzájuk a helyben végezhető munkát, amelytől elszoktatták őket” – szögezte le az MKP elnöke, utalva ezzel arra, hogy a rendszerváltoztatás óta eltelt időszakban jelentős mértékben leépült a déli régiókban húzóágazatnak számító mezőgazdaság. Menyhárt elmondta: még az idén egy, a mostanihoz hasonló, de már a szlovák szakma részvételével megvalósuló konferenciát is terveznek, ahol hangsúlyosan jelenik majd meg, hogy mi az, amit a déli régió boldogulásához a szlovák kormánytól kér.

“Rá kell mutatnunk, hogy részei vagyunk ennek az országnak, s az anyaország segítsége mellett, Szlovákiától kell kérnünk, ami jár, nem szabad megelégednünk azzal, ami jut, mert ebben az országban fizetjük az adóinkat, s az itteni gazdáknak ebből kell boldogulniuk” – szögezte le, megjegyezve: ennek tolmácsolására egy aktív, agráriumban élénk csapatot akarnak mozgósítani.

A konferencia programján szakmai konzultációk szerepelnek, több új regionális márkát is bemutatnak, illetve a déli régiók gazdasági helyzetképét feltérképező előadások is elhangzanak, és szó esik a Felvidék 2014-ben bemutatott s azóta megújított fejlesztési elképzelésének, a Baross Gábor tervnek a részleteiről is.

Forrás: Menyhárt szerint tudatosan szegényítették el a magyar régiókat | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: