//
most olvassa...
Igazságügy, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Politika

Nem zárul le teljesen a 13-as rendelet vizsgálata – Krónika

Nem zárul le teljes egészében a nyomozás a büntető törvénykönyv módosítása érdekében az év elején elfogadott 13-as sürgősségi kormányrendelet ügyében: a legfőbb ügyészség a bűnpártolással kapcsolatos vádakra vonatkozó részt további vizsgálatra visszaküldte a nyomozást elkezdő Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA).

(kronika.ro/Gov.ro)

Mint ismeretes, a rendelet, amely enyhítette volna a hivatali visszaélésnek minősülő bűncselekmények büntetését, utcai tiltakozásokat váltott ki, amelyek nyomán a kormány visszavonta azt. A DNA viszont nyomozást indított annak gyanújával, hogy a rendeletet nem a vonatkozó törvények betartásával fogadta el a kabinet.

A DNA a hivatali visszaélés és a korrupció gyanúját nem tartotta megalapozottnak, ezért átadta az ügyet a legfőbb ügyészségnek további kivizsgálásra. A nyomozás során ugyanis

arra a következtetésre jutott, hogy az igazságügyi tárca bizonyítékokat tüntetett el.

Ezért bizonyítékok visszatartása és megsemmisítése, okiratok visszatartása, okirat-hamisítás és bűnpártolás gyanúja miatt is kiterjesztették a nyomozást. Emellett annak a gyanúja is fölmerült, hogy szándékosan hiányos adatokat tártak a parlament elé a kormány nemzetbiztonságot is érintő tevékenységével kapcsolatosan.

Az alkotmánybíróság viszont ennek kapcsán úgy döntött: erre nem volt jogosult,

lépésével ugyanis megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter a téma kapcsán kedden úgy nyilatkozott: a vizsgálat leállítása szükséges volt, egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy az erről szóló döntés meghozatala ilyen sokáig tartott. Emlékeztetett: az alkotmánybíróság kimondta, hogy az ügyészség nem vizsgálhatja, szükséges vagy indokolt volt-e egy jogszabály elfogadása.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész közölte: az ügyészek az alkotmánybíróság döntésének alávetve magukat hozták meg a nyomozás lezárásáról szóló döntést.

Forrás: Nem zárul le teljesen a 13-as rendelet vizsgálata

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: