//
most olvassa...
Cotroceni, Elnökválasztás, Média, Parlament, Pártok, Politika, Titkosszolgálatok, Választások

Vissza mindent: lezárult a 2009-es államfőválasztás ügyészségi kivizsgálása – Krónika

Lezárta a bukaresti legfőbb ügyészség a 2009-es államelnök-választással kapcsolatban – Dan Andronic újságíró által – nyilvánosságra hozott információk alapján indított bűnügyi eljárást. A vádhatóság keddi közleménye értelmében a nyomozás során nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek igazolnák a hivatali visszaélés vagy a választási dokumentumok és jegyzékek meghamisításának gyanúját.

Egyesek szerint Traian Băsescu csalással szerezte meg második elnöki mandátumát 2009-ben (kronika.ro)

A nyomozó hatóság választási dokumentumok meghamisítása és hivatali visszaélés gyanújával áprilisban indított ismeretlen tettes ellen bűnvádi eljárást, miután az ismert publicista azt állította, hogy az illetékes hatóságokon kívül más állami intézmények is beavatkoztak a 2009-es elnökválasztásba.

Dan Andronic arról írt az Evenimentul Zilei hasábjain leleplezőnek szánt cikket, hogy 2009-ben az erőszakszervezetek vezetői döntő módon befolyásolták a választás kimenetelét.

A publicista ennek alátámasztásául beszámolt arról, hogy a második forduló éjszakáján a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetői, Laura Codruța Kövesi akkori legfőbb ügyész Gabriel Oprea volt belügyminiszter lakásán találkoztak, ahova – az államfőhöz közeli újságíróként – őt is meghívták.

Andronic nem részletezte, milyen módon avatkoztak be a különböző állami szervek vezetői a választási procedúrába, csak utalt arra a – sokat emlegetett – tényre, hogy Traian Băsescu a külföldön leadott szavazatokkal nyert. A publicista felidézte a választási rivális Mircea Geoană akkori szóvivője, Victor Ponta későbbi kormányfő kommentárját is, aki választási csalással vádolta a Demokrata Liberális Pártot (PDL, Băsescu akkori alakulata), hozzátéve, hogy „náluk jobban működött a rendszer”, mint jelenlegi kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Pártnál (PSD).

Az írás a PSD vezetőinek körében is nagy visszhangot keltett és a Liviu Dragnea PSD-elnök vezette bukaresti képviselőház vizsgálóbizottságot hozott létre a 2009-es elnökválasztással kapcsolatos gyanú tisztázására. A testület számos politikust, tisztségviselőt kihallgatott az elmúlt hónapokban, – Laura Codruța Kövesi és Gabriel Oprea egyelőre megtagadta a bizottság előtti megjelenést –, következtetést azonban még nem vont le a csalási vádak kapcsán.

Forrás: Vissza mindent: lezárult a 2009-es államfőválasztás ügyészségi kivizsgálása

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: