//
most olvassa...
Egyházak, NATO/fegyveres ügyek, Politika, Titkosszolgálatok

Őrizetbe vette a DIICOT az Iszlám Államhoz csatlakozott román férfit – Krónika

Terrorizmussal gyanúsított férfit vett őrizetbe a román legfőbb ügyészség terrorizmus és szervezett bűnözés elleni főosztálya (DIICOT). Az Iszlám Államhoz csatlakozott román férfi együttműködött egy, a párizsi terrortámadásban érintett dzsihadista szervezettel, sőt merényletet tervezett egy romániai katonai létesítmény ellen.

(kronika.ro)

A nyomozó hatóság tájékoztatása szerint csütörtökön három helyszínen folytatnak házkutatást egy terrorizmussal kapcsolatos dosszié keretében Arges megyében. A DIICOT által Ibrahimnak nevezett román állampolgár 2016 novembere óta az egyik közösségi oldalon létesített profiljain keresztül az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fényképét és szimbólumát posztolgatta és terjesztette. Ezen túlmenően a terrorista szervezet katonái által végrehajtott kivégzéseket és lefejezéseket bemutató videofelvételeket is közzétett.

A DIICOT szerint a gyanúsítottnak ezzel az volt a célja, hogy új híveket toborozzon, akik képesek legyenek a felvételeken látható bűncselekmények végrehajtására.

A román férfi 2015 tavaszán felkeresett egy romániai katonai objektumot, amelynek tüzetesen megvizsgálta a bejáratait és megfigyelte a létesítmény elkerítési módját is. A DIICOT közölte, a gyanúsított azzal a céllal kémkedett az adatok után, hogy átadja egy uniós tagállamban működő prodzsihadista, szalafista terrorista szervezetnek.

A román ügyészség szerint ennek a szervezetnek a tagjai részt vettek az Irakban és Szíriában kirobbantott dzsihádban, továbbá ennek a dzsihadista szervezetnek a tagjai vállalták a 2015. november 13-án Párizsban végrehajtott terrortámadást is.

Megszólalt az ügyben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) is, közölve: 2015 óta került a látószögébe az „önradikalizálódás útjára lépett”, 39 éves férfi. A SRI közleményéből kiderül, hogy a gyanúsított széles körű terrorista propagandát folytatott a világhálón az Iszlám Állam népszerűsítése érdekében, sőt csatlakozott is a dzsihadista szervezethez.

„A terrorizmussal gyanúsított férfi egy másik európai uniós tagállamban eltöltött évei alatt radikalizálódott, és ott került kapcsolatba egy dzsihadista szervezettel, konspirációs tevékenységét pedig Romániában folytatta” – közölte a SRI. Később a férfi többször is tervezte, hogy Szíriába utazik az IÁ-hoz való csatlakozás céljából, és ennek érdekében más jelentkezőket is toborzott. „A férfi azzal a kimondott céllal folytatott dokumentációs és információgyűjtési tevékenységet egy romániai katonai létesítményről, hogy hozzájáruljon egy ott végrehajtandó terrortámadásban” – szerepel a hírszerzés közleményében. A SRI szerint a DIICOT figyelmét a titkosszolgálat hívta fel a terrorizmussal gyanúsított férfira.

Forrás: Őrizetbe vette a DIICOT az Iszlám Államhoz csatlakozott román férfit

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: