//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Cotroceni, EU, Gazdaság, Kormányzás, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Alapos fejmosást kaptak az új kormány tagjai Johannistól – Krónika

Klaus Johannis államfő felszólította a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció, valamint az RMDSZ vezetőit, hogy vessenek véget a „pénz- és adóügyi hirtelenkedésnek”, mert a polgárok biztosítékokat szeretnének a tekintetben, hogy a kormány a jogállamot védi.

Mihai Tudose miniszterelnök átveszi megbízólevelét Klaus Johannis államfőtől (kronika.ro)

A Mihai Tudose vezette kormány tagjainak eskütételén mondott beszédében az államfő keményen beszólt a hatalom képviselőinek. Johannis felkérte a kabinet tagjait, úgy kormányozzanak, hogy a költségvetési hiány ne lépje túl a hazai össztermék 3 százalékát, valamint hogy a polgárok érezzék, a kormány a jogállamot védi.

„Kedves koalíció és RMDSZ, az állampolgárok nevében kérem önöket, hagyják már abba ezt a pénz- és adóügyi hirtelenkedést. Legyenek szolidárisak a román néppel és kormányozzanak felelősen. Nem szeretnék a 13-as számú rendelethez hasonló kisiklásokat. Mindent tegyenek meg azért, hogy NATO- és európai uniós partnereinknek, szövetségeseinknek megmutassuk, komoly emberek, komoly ország vagyunk, akik esetleges politikai kisiklásainkkal együtt betartjuk vállalásainkat” – hangoztatta Johannis a Cotroceni-palotában rendezett ceremónián.

Az államfő úgy vélekedett, hogy Romániának sikeres kormányzásra lenne szüksége.

Klaus Iohannis szerint a Sorin Grindeanu vezette kabinet egyetlen emlékezetes megvalósítása a „szerencsétlen 13-as rendelet”, a PSD–ALDE-koalíció pedig azzal fog bevonulni a történelembe, hogy megbuktatta saját kormányát. A miniszterek eskütételét követő beszédében az elnök hangsúlyozta, igen rövid idő, alig hat hónap telt el az első PSD-ALDE-kormány hivatalba iktatása óta.

„Hogy ezért a miniszterelnök okolható-e – akit valaki megbízott a tisztséggel, és aki sajnos nem akart önszántából távozni – vagy valaki más, nem az én tisztem kielemezni, sem az állampolgároké. Az, hogy önök bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a saját kormányukat, újdonságnak számít Európában. A volt kormány azzal a szerencsétlen 13-as rendelettel fog bevonulni a történelembe, a PSD-ALDE-koalíció pedig azzal, hogy leváltotta saját kormányát” – fogalmazott Johannis.

A Tudose-kormány tagjai a Cotroceni-palotában rendezett ceremónián az államfő, valamint a parlament két házának elnöke, Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu jelenlétében tették le hivatali esküjüket.

Forrás: Alapos fejmosást kaptak az új kormány tagjai Johannistól

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: