//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Befektetések, Gazdaság, Kormányzás, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Negatív rekord – e-nepujsag.ro

Nemcsak a pártértékelés szerint kapott elégtelen bizonyítványt a szocdem pártvezér első kabinetje – mert hogy valójában ő irányítja a háttérből a dolgokat, az mind világosabb –, hanem független értékelők szerint is.

Egy szavahihető gazdasági napilap csütörtökön közzétett elemzése szerint például a beruházások tekintetében az idei első fél évben sikerült negatív rekordot felállítani. Vagyis, a válság óta példátlan gazdasági bővülés mellett az idén májusig még a krízis éveinél is kevesebbet költött a kormány befektetésekre. Az adatok szerint az utóbbi tíz esztendőben mindig a bruttó nemzeti össztermék legalább 1%-át kitevő összeget sikerült befektetésekre költeni, idén ez az arány 0,5%. Csak zárójelben, a korábbi negatív rekord, ami már kevéssel ugyancsak alámúlta a krízisesztendők beruházási mutatóit, a szintén csak a szövegelésben kiemelkedő Ponta-kormány teljesítménye volt. A beruházások idei visszaesése még a tavaly sokat szidott szakértői kormány időarányos teljesítményéhez képest is látványos, 54%-os.

A költségvetési helyzet alakulását ismertető adatok szerint az állam bevételei és kiadásai egyaránt növekedtek az év első öt hónapjában. Csakhogy amíg a kiadási oldalon főleg a béremelések hatása érhető tetten, a bevételi oldalon jóformán csak a béremelésekből eredő szociális bevételek nőttek meg, az egyéb adónemek, mint a hozzáadottérték- és jövedéki adók bevételei visszaestek. A főbb adónemek adatai alapján alig több mint 6 százalékos bevételtöbblet van a múlt esztendőhöz képest, ami a felét sem éri el a költségvetés tervezésének alapjában álló 14 százalékos bővülésnek. A költségvetési helyzetet pedig csak rontani fogja, hogy az elnök  kihirdette a közalkalmazotti bértörvényt, ami a kiadásokat tovább srófolja majd felfele, de beruházások hiányában a rövid és hosszabb távú bevételek sem fognak növekedni, az adócsökkentések fogyasztásgerjesztő hatása pedig kifulladóban van, amit a hozzáadottérték- és jövedéki adók bevételeinek visszaesése már jelez. És akkor még nem is beszéltünk a politikai krízis áráról, amit egyes elemzők már kétmilliárd euróra taksálnak.

Gazdasági szempontból a választások megnyerésével kezdődött szocdem sikertörténet kezd rémálomhoz hasonlítani, ami előbb-utóbb az adófizetőknek lesz fájdalmas. Mert hogy az eddigi munkánál jobbat a bajszos vezér frissített bábtársulatától sem várhatunk, azt már onnan is látni, hogy a pénzügyi tárca új gazdája már új adókulcsokról és a második nyugdíjpillér megszüntetéséről elmélkedett, főnöke pedig finoman tette helyre, mint tanár a gyengén felkészült nebulót. Ugyanezek ígértek nekünk felelős kormányzást a télen, de csinálni csak káoszt képesek.

Forrás: Negatív rekord | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: