//
most olvassa...
Cotroceni, Felsőoktatás, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

További pontosításokat várunk – Adevărul blog

Múlt héten, kedden, pontosan azon a napon, amikor a PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) felelőtlen és politikai analfabéta vezetői majdnem-majdnem készek voltak csárdást járni Románia múltján csak azért, hogy kedvére tegyenek az RMDSZ-es vezetőknek, rávéve őket arra, hogy szavazatukkal segítsék a hatalmon maradásukat, Klaus Iohannis elnök Németországból, az Európai Unió motorját jelentő országból határozottan kikelt az etnikai kritériumok szerinti autonómia ellen.

Iohannis úr kijelentéseinek az ad többletjelentőséget, hangsúlyosabb nemzetközi visszhangot, hogy egy kisebbségitől származnak. Azt jelzik, hogy mindennek van határa. Azt, hogy egy dolog a tolerancia, a kisebbségi jogok és teljesen más dolog a pofátlanság, a törvényesség feszegetése, az értékek és a nemzeti büszkeség áruba bocsájtása holmi kisszerű érdekek kielégítése érdekében. És azt, hogy ezek megengedhetetlenek.

De íme, a piacon olyan információk jelentek meg elsősorban Cătălin Predoiu úrtól a Realitatea TV-n keresztül, melyek szerint, mielőtt széttépték azt a gyűlöletes szerződést, melyet a büntetőügyes Liviu Dragnea kész volt aláírni az RMDSZ vezetőivel, a Románia Parlamentjében ülő pészédések állítólag végrehajtottak néhány csárdáslépést, melyek az oktatási törvény számos módosításában ölthettek volna testet.

Azt beszélik, hogy meg kívánták teremteni magyar pedagógiai intézetek létrehozásának jogi körülményeit azokban a földrajzi térségekben, ahol a lakosság 20 százalékát kisebbségiek teszik ki. Azt is beszélik, hogy megteremtették volna egy magyar tagozat létrehozásának jogi körülményeit a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen.

Míg magyar tannyelvű pedagógiai intézetek létrehozása nem ütközik semmilyen másik romániai törvénnyel, de a munkapiaci követelmények szempontjából teljesen feleslegesek, teljesen más a helyzet a marosvásárhelyi orvosi egyetem esetében tervezett dolgokkal.

Senkinek, még a felfuvalkodott Călin Popescu Tăriceanu által olcsó szónoki fogásokkal felmagasztalt becsületű és méltóságú román Parlamentnek sincs joga ilyen döntést hoznia egy sor olyan feltétel és standard teljesítése nélkül, melyeket szigorúan meghatároztak azokban a jogszabályokban, melyek előírják, hogy milyen körülmények között engedélyezhető új részlegek, szakok, tagozatok létrehozása a romániai felsőoktatásban. Azt, hogy miként és milyen körülmények között adható ki az ideiglenes működési engedély, milyen lépéseket és standardokat kell megtenni és teljesíteni az akkreditálás megszerzéséhez.

Ha igaz, hogy egy káefté, egy zöldséges, egy cipőtalpaló műhely módjára viselkedő párt kisszerű politikai érdekei nyomására a múlt héten felvetődött egy ilyen jellegű döntés, akkor el kell mondani, hogy ezzel a lehető legaljasabb módon megsértették az egyetemi autonómia elvét.

Több mint kötelező, hogy Románia Parlamentje minden szükséges pontosítást megadjon a tárgyalásokkal kapcsolatosan. A Cătălin Predoiu úr által elmondottak megerősítésével, vagy megcáfolásával kezdve.

És amennyiben mindezek a szóbeszédek és gyanúsítások igazaknak bizonyulnak (Kelemen Hunor úr szavai, amikor hétfőn távozott a Klaus Iohannis elnökkel folytatott konzultálásról máris megerősítésként működnek), akkor nagyon szeretném tudni azoknak a PSD-tag egyetemi professzoroknak a véleményét, akik parlamenti képviselői minőségükben készek lettek volna felemelni a kezüket, hogy valósággá váljon az aljasságoknak ez a zuhataga.

Engedelmükkel szeretném, ha az oktatási miniszteri tisztséget már többször is betöltő prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu nyilatkozna elsőként. Azt hiszem, hogy Andronescu asszony ebben a kérdésben nagyobb illetékességgel nyilatkozhatna, mint bizonyos oltóanyagok piaci hiányáról. Mely hiány sokat elárul a PSD által különféle miniszteri tisztségekbe kinevezett pártaktivisták hozzáértéséről. Mint ahogy azt is gondolom, hogy Andronescu asszonynak kellene elmagyaráznia azt is, hogy mit érzett, amikor kézfelemelésével támogatta a plagizáló Mihai Tudose jelölését Románia kormányfői tisztségébe.

Mircea Morariu

adevarul.ro, 2017. június 28., 07:13

Aşteptăm precizări suplimentare

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: