//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Cotroceni, EU, Európai Bizottság, Gazdaság, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Média, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Szociálpolitika - Egészségügy, Titkosszolgálatok

Bal lábbal előre – e-nepujsag.ro

Bal lábbal indul az új kormány, bár kényelmes többséggel szavazta meg a múlt héten a parlament. A kormányfő székfoglaló beszédében azt ígérte, felpörgeti az eddig „behúzott kézifékkel” araszoló kormánytevékenységet, és fő feladatának a befektetések ösztönzését, a költségvetési bevételek növelését tekinti.

Persze, ahogy ilyenkor szokás, sok minden elhangzott a parlamentben és a kereskedelmi televíziók „szakértőitől” egyaránt. Az ellenzék mindent bírált, tartalmatlan erődemonstrációnak nevezte a parlamenti szavazást. Az RMDSZ, bizalmat szavazva a kormánynak, arra figyelmeztetett, hogy Romániában sérül a jogállamiság, nem tartják tiszteletben a hatalmi ágak szétválasztását. Illetve, hogy a törvényhozás felelőssége a titkosszolgálatok felügyelete, a kormány elszámoltatása. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy mintegy gombnyomásra fellángol a magyarellenes hisztéria, amikor az RMDSZ a magyarság érdekeit szolgáló törvényjavaslatokat fogalmaz meg.

A kormánypárt, ahogy illik, védte a programját. Ebben sok egyéb mellett az is benne van, hogy egy évvel elhalasztják a 2018. január 1-re tervezett egyszázalékpontos héacsökkentést, emellett – anélkül, hogy részletekbe mennének – bejelentik, január 1-től bevezetik az úgynevezett szolidaritási adót, illetve egy pótadót, amelyet az egészségre káros élelmiszerekre vetnek ki. Ugyanakkor a „méltányosság” jegyében a jelenlegi társasági adó helyett valamennyi vállalkozás esetében nem a nyereséget, hanem a bevételt adóznák meg. És persze nem mondanak le a bér- és nyugdíjemelésekről, valamint a társadalombiztosítási járulékok csökkentéséről. Az egyéni vállalkozók jövedelmi adóját januártól 16 százalékról 10 százalékra csökkentik, illetve adómentessé teszik a 2000 lej alatti jövedelmeket.

Az igazi „nagy bírálók”, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Költségvetési Tanács és az államelnök – finoman fogalmazva – fenntartásokkal fogadták a kormány által vállalt 3%-os államháztartási hiány fenntarthatóságát. De keményen bírálták a vállalkozói egyesületek is a kormánynak az adórendszer-módosítását, a minimálbér emelését, a cégek szigorúbb ellenőrzését célzó terveit, amelyek „nagy nyomást gyakorolnak majd az üzleti szférára”.

Már csak az új pénzügyminiszternek az adórendszer módosítására és a magánnyugdíjak államosítására vonatkozó nyilatkozata hiányzott, ami újabb válsághullámot váltott ki és pánikhangulatot keltett.

Az már csak hab a tortán, hogy a megbuktatott miniszterelnök – aki, úgy látszik, nem tud elegánsan veszíteni –, alkotmányossági kifogást emelt a kormánya bukását eredményező parlamenti szavazás ellen.

Bal lábbal indult tehát Tudose kormánya is. Vagy lehet, hogy „kiereszti” a „behúzott” fékeket, és tényleg változik majd valami?

Forrás: Bal lábbal előre | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: