//
most olvassa...
Befektetések, Felvidék/Szlovákia, Gazdaság, Kárpát-medence, NATO/fegyveres ügyek, Politika

Fokozatosan újul meg a hadsereg – ujszo.com

Többéves semmittevés után az utóbbi hónapokban beindult a szlovák hadsereg modernizálása. A cél lecserélni az elöregedett orosz haditechnikát, és a lehető leggyorsabban korszerűsíteni a hadsereget.

Black Hawk helikopterek az eperjesi katonai repülőtéren (ujszo.com/TASR)

A folyamat több évet vesz igénybe, a modernizálás viszont már beindult. Néhány napja landolt Szlovákiában két új Black Hawk helikopter, amelyeket az USA-tól vásárolt a hadsereg.

A szlovák hadseregben végbemenő egyetlen jelentős változás az elmúlt évtizedekben a katonák számának csökkenése volt – ez jórészt a kötelező katonai szolgálat bő évtizeddel ezelőtti megszüntetésével függ össze. A valaha több mint ötvenezer főt számláló hadseregben ma már csak 17 331 katona maradt, a civil alkalmazottakkal együtt

22 141 fő dolgozik a haderőnél. Ami a szárazföldi egységek haditechnikáját illeti, jelenleg például 22 tank, 56 aknavető vagy kilenc tarackágyú áll a hadsereg rendelkezésére.

Ondrejcsák Róbert, a védelmi tárca államtitkára is elismerte, hogy a szlovák hadsereg legnagyobb problémája a fegyverrendszerek elavultsága, a szárazföldi és légierők fegyverrendszereinek többsége már túl van a műszaki élettartamán. Az elmúlt években beindított modernizálás fokozatosan az egész hadsereget érinteni fogja, bár úgy tűnhet, hogy az állam csak a légierőre összpontosít.

Új harci eszközöket vásárolnak

A szlovák hadsereg az elmúlt évek védelmi jelentései alapján egyre katasztrofálisabb állapotban van, az eszközök többsége túl van műszaki élettartamán. A fejlesztést emellett a NATO-tagságunkból adódó vállalások is erősítik. A katonai szövetség három évvel ezelőtti nagy csúcsértekezletén Szlovákia kötelességet vállalt, hogy komolyan veszi korábbi vállalását, miszerint a hadi kiadások elérik az éves GDP 2%-nak megfelelő összeget.

Légierő

A szlovák légierő a mostani kettő mellé 2019-ig még hét Black Hawk helikoptert kap. Bár ezeken nincs fegyverzet, ugyanis elsősorban szállításra, erdőtüzeknél vagy árvizeknél való mentésre akarják használni őket, nem kizárt, hogy a jövőben fegyvereket is vásárolnak a helikopterekre. Az éjjellátó képességükön túl felszerelhetőek lesznek két könnyebb golyószóróval és egy nehézgépfegyverrel is.

A szlovák hadsereg ezen kívül két Spartan katonai személyszállító repülőgépre is vár, a korábban használt szovjet AN–24 és AN–26 típusú repülőket már kivonták a forgalomból. Az első Spartan ősszel landol majd az országban. Megoldást kell találni a vadászgépekre is, ugyanis a hadsereg által használt MiG–29-es gépeket csak 2019-ig használhatják. A védelmi tárca nagy valószínűséggel nem vásárolni, hanem bérelni fog vadászgépeket, arról, hogy mely országtól és milyen gépet, egyelőre nem született döntés.

Szárazföldi egységek

Az állam a szárazföldi erőkre is gondol, a kormány által jóváhagyott fejlesztési projekt keretében 1,2 milliárd euróért 2029-ig összesen 485 páncélozott gépjárművet vásárolnak. 404 négykerék-meghajtású és 81 nyolckerék-meghajtású páncélozott gépjárművet vásárolnának, az előző típust 2018–2024 között kapnák meg a katonák, a második beszerzése 2029-ig tartana. „Továbbra is érvényes az, ami a kormány által elfogadott dokumentumban szerepel, hogy ebbe a projektbe a lehető legnagyobb mértékben épp a hazai hadiipart szeretnénk bekapcsolni” – mondta Peter Gajdoš védelmi miniszter.

2020-ig a jelenleg használt szovjet P–37-es radarokat új, 3D-s radarokra cserélnék. A 2015-ben meghirdetett, három vagy négy radar megvásárlására kiírt 60 millió eurós tendert még nem zárták le, Gajdoš szerint erre 2017 második felében kerülhet sor. (dem, TASR)

Forrás: Fokozatosan újul meg a hadsereg | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: