//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Magyar pártok, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Pártok, Politika, Választások

Pengeváltás Bugár és Menyhárt között – ujszo.com

Hosszabb „fegyverszünet“ után ismét egyre élesebbé válik a Híd és az MKP közti kommunikáció. Bugár Béla, a Híd elnöke a TA3 vasárnapi vitaműsorában azt állította, hogy az MKP azt szabta a két párt esetleges együttműködése feltételéül, hogy Bugáréknak tisztán etnikai párttá kell válniuk. Az MKP cáfol, Menyhárt József, a párt elnöke kettős beszéddel vádolja Híd vezetőjét.

(ujszo.com – Somogyi Tibor)

A két párt a megyei választások kapcsán tárgyalt az együttműködésről tavasszal, ám két egyeztetés után végül egyezség nélkül álltak fel az asztaltól a politikusok. „Mi azt mondtuk nekik, hogy az az ellenszenvet, mely náluk tapasztalható, úgy lehet felszámolni, hogy elkezdjük az együttműködést a megyei választásokon, majd a helyhatósági választásokon, esetleg az EP-választáson“ – mondta Bugár a TA3 hírtelevízióban. Hozzátette, ha az MKP három választáson is megmutatta volna, hogy az együttműködés működik, és felszámolják a feszültséget, a két párt a parlamenti választásokon is együttműködhetett volna. „Az MKP ezt elutasította“ – mondta Bugár, aki szerint Menyhárték olyan feltételt is szabtak volna, hogy a Híd váljon kizárólag etnikai párttá. „Semmi esetre sem tennénk ilyet. Azt gondoljuk, van helye itt egy polgári pártnak. Természetesen nehéz dolgunk van, mert ezt a szlovák és a magyar választóknak is el kell magyaráznunk. De működik a dolog“ – mondta Bugár.

A Híd elnökének kijelentéseit cáfolta és élesen bírálta Menyhárt József, az MKP elnöke. Elmondása szerint a tavaszi egyeztetések kizárólag a megyei választásokról szóltak országos és regionális szinten is – utóbbi szinten szerinte azért nem sikerült megegyezni, mert a „kormánypozíció felsőbbrendűségével tárgyaló“ Hídnak nem voltak megfelelő jelöltjei. „Az MKP nem szabta az együttműködés feltételéül, hogy a Híd kizárólag a szlovákiai magyarok érdekképviseletét lássa el, ez több szempontból is értelmetlen lenne, és végső soron saját pozícióját gyengítené, ami nyilvánvalóan ostobaság“ – közölte Menyhárt, aki szerint a Híd politikusai kettős kommunikációt folytatnak a szlovák és a magyar sajtóban. „A kettős beszéd pedig nem lehet az együttműködés alapja“ – mondja az MKP elnöke, aki azzal vádolja Bugárt, hogy pártja már most ki akarja zárni az együttműködést az MKP-val. „Ennyi évvel a választások előtt kizárni az együttműködést nemcsak furcsa, de a szlovákiai magyar nemzeti közösség szempontjából egyenesen végzetes lehet“ – véli. Az MKP elmondása szerint további párbeszédet szorgalmaz a Híddal, és a megfelelő időben a helyhatósági, az európai parlamenti és a parlamenti választások előtt is tárgyalni akarnak Bugárékkal. (fm)

Forrás: Pengeváltás Bugár és Menyhárt között | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: