//
most olvassa...
Emberi jogok, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Politika

Alpolgármester a kolozsvári Pride-ról: egy elég volt – Transindex

A jövőben nem engedélyeznek melegfelvonulást Kolozsváron – erre enged következtetni Dan Tarcea alpolgármester nyilatkozata, amely a Realitatea FM rádióban hangzott el kedd reggel.

A műsorvezető “a szombati incidensről” kérdezte az alpolgármestert, aki azt mondta, ők azt tették, amit kellett, mindkét eseményt – a Szamos-parti melegfelvonulást és a Noua Dreapta szélsőjobbos szervezet ellentüntetését a Bocskai téren – engedélyezték. A melegfelvonulás szervezői több kérést nyújtottak be, végül sikerült egy olyan időpontot és helyszínt találni, amelyet engedélyezhettek – mondta. “Sajnos az egyik eseményen elfajult a helyzet” – fogalmazott az Oana Mardare színésznő tömegből kiemelésével kapcsolatban, és sajnálatát fejezte ki, amiért lehetett volna ez “elegáns” is, hogy kiderüljön, Kolozsvár “kozmopolita, nyitott, toleráns város, ahol mindenkinek van helye”.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy a jövőben engedélyeznek-e hasonló felvonulást, Tarcea azt mondta, úgy gondolja, egy ilyen elég, a melegek “már elmondták, amit akartak”, és “vannak más városok is Romániában”, ahol a szempontjaikat kinyilváníthatják.

A rádióműsort a Facebookon is élőben közvetítették, itt lehet megtekinteni, az adott témáról 2:20 – 4:20 között esik szó.

A nyilatkozatra Lucian Dunăreanu aktivista, a Pride szervezője a Cluj Pride Facebook-oldalán reagált. Azt írta, meglepte őket Tarcea nyilatkozata, és remélik, hogy félreértés történt, és valójában azt akarta mondani, hogy a Noua Dreapta gyűlöletkeltő megmozdulásait fogják betiltani. Arról biztosítják a támogatóikat, de a hatóságokat is, hogy továbbra is megvédik állampolgári jogaikat. Az alpolgármesternek nem tisztsége jelenleg dönteni egy LGBTQ-jogokért szervezett megmozdulás betiltásáról, és felelősségteljesebben kellene nyilatkoznia – áll még a bejegyzésben.

Szombaton zajlott Kolozsváron az első melegfelvonulás, amelyen több mint 800 résztvevő nagyrészt fehér pólókban, csendben vonult fel a Szamos partján engedélyezett rövid útvonalon az LGBTQ-közösség jogaiért. Néhány órával később a Noua Dreapta szélsőjobbos szervezet a “hagyományos család védelmében” tartott ellentüntetést a Bocskai (Avram Iancu) téren, amelyen egy melegjogi aktivista, Oana Mardare színésznő is megjelent. A színésznőt a szervezők kérésére a csendőrség eltávolította a helyszínről, azzal az indokkal, hogy megzavart egy engedélyezett megmozdulást.

A témában írt cikkeink itt elérhetők. (hírszerk.)

Forrás: http://www.transindex.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: