//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Kormányzás, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Pártok, Politika, Régiók/autonómia

Egynyelvűsítené az iskolai okleveleket – Székelyhon

Az oktatási miniszter 2011-ben hozott rendeletének módosítását kezdeményezte Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei képviselője, aki a jelenlegi jogszabályból eltöröltetné azt a kitételt, miszerint a kisebbségi osztályokban tanuló diákok év végén anyanyelvű oklevélben részesülhetnek.

Az osztályban. A parlamenti képviselőnek nem mindegy, milyen nyelven ismerik el év végén a kialakult rangsort. Illusztráció (szekelyhon.ro/Barabás Ákos)

Az anyanyelvükön tanuló kisebbségi diákokért „aggódik” Marius Paşcan: a Népi Mozgalom Párt parlamenti képviselője azért kezdeményezte az oktatási minisztérium érvényben lévő jogszabályainak módosítását, mert

szerinte a nem román tannyelvű osztályban tanulók abba a hátrányos helyzetbe kerültek, hogy év végén semmit nem érő, „otthon szegre akasztható oklevelekben” részesülnek.

A Maros megyei politikus a szaktárca egyik képviselőjét idézte, anélkül, hogy megjelölné, ki és mikor nyilatkozott az anyanyelven kitöltött oklevelekről. Paşcan elmondása alapján, a köztisztviselő továbbá

úgy véli, a más, mint román nyelven kibocsátott oklevelek nem hivatalosak,

csak jelképes papírok, amelyeknek semmiféle értékük nincs.

A jelenlegi törvénykezés alapján az iskolák csak a hivatalos dokumentumokat kötelesek az állam nyelvén kitölteni. A 2011-es miniszteri rendelet leszögezi, hogy az év végén kiosztott érdemoklevelek nem számítanak hivatalos okiratnak. Marius Paşcannak és az általa idézett állítólagos minisztériumi illetékesnek valóban igaza van – de csak félig. Az iskolák által kiosztott érdemoklevelek szegre akasztható, nem hivatalos dokumentumok, amelyek a diák teljesítményét hivatottak elismerni.

Ezek az iskola belső dokumentumai, amelyek előállítására a tanfelügyelőség semmiféle támogatást nem nyújt. A szülői bizottság pénzéből vagy a szponzorok hozzájárulásából szoktuk elkészíttetni

– mondta el lapunknak Mátéfi István, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója. Paşcannak akkor lenne teljesen igaza, ha a magyar – és más kisebbségi – gyerekek nem a minisztérium fejlécével ellátott, országszerte egységes, román nyelvű diplomát kapnának a 8., 10. vagy a 12. osztály elvégzése után.

A koronkai szülők tiltakozása és cáfolata Paşcan nyilatkozata után (szekelyhon.ro/Boda L. Gergely)

Előzmények

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Marius Paşcan szerint az idei tanévzárókon bizonyos magyar iskolaigazgatók román gyerekekre is magyar oklevelet erőltettek. Konkrét példaként a koronkai Tholdalagi Mihály Általános Iskolát hozta fel. Hamis állítása mély felháborodást szült a Marosvásárhely melletti nagyközségben. Az uszítás ellen tiltakozó tanerők és a szülők az elmúlt napokban többször utcára vonultak, majd a tanfelügyelőségen cáfolták a politikus vádaskodását.

Forrás: Egynyelvűsítené az iskolai okleveleket

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: